Politierechter leest rijdende druggebruikers de levieten: “Als je dan toch wil ontspannen, doe dan aan sport”

Politierechter leest rijdende druggebruikers de levieten: “Als je dan toch wil ontspannen, doe dan aan sport”

Foto: Belga

Halle -

Verschillende bestuurders die onder invloed van verdovende middelen achter het stuur betrapt werden, moeten begin volgend jaar terugkeren naar de politierechtbank. Daar moeten ze bewijzen dat ze van de drugs kunnen afblijven.

In de politierechtbank van Halle verschijnen steeds meer mensen die hebben gereden onder invloed van verdovende middelen. Vanuit het gerecht en de politie is er nu grote aandacht voor die problematiek, onder andere door meer drugstesten. In 2010 werd een honderdtal bestuurders in het arrondissement Halle-Vilvoorde betrapt onder invloed van drugs achter het stuur. Dat aantal steeg echter jaarlijks. In 2015 waren dat er 323 en in 2016 waren dat er 370. In de eerste jaarhelft van 2017 lag het cijfer al op 249. Wellicht zal er dit jaar dus ook weer een stijging zijn.

Bloedanalyses

Gisteren verschenen vijf druggebruikers voor de politierechtbank. De eerste beklaagde had bij een routinecontrole in maart in Lot argwaan opgewekt bij de politie. De beklaagde verklaarde in de rechtbank dat hij de joints ondertussen heeft afgezworen, maar dat geloofde politierechter Dina Van Laethem nauwelijks. De man moet nu zijn bloed laten analyseren. Als de bloedwaarden niet goed zijn, riskeert hij een rijverbod van twee jaar. De man liep ook al vier veroordelingen voor verkeersovertredingen op.

De politierechter stuurde ook een andere man naar de dokter voor drie bloedstalen. Die resultaten moet hij op 12 maart komen voorleggen. De twintiger, die eerder veroordeeld werd voor rijden onder invloed van drugs, werd in het voorjaar opnieuw betrapt. Hij bleek twaalf keer de toegestane hoeveelheid drugs te hebben gebruikt. “Mijn cliënt had die dag geen drugs gebruikt, maar wist niet dat drugs meerdere dagen in het lichaam blijven”, zei zijn raadsman. Toen de jongeman zelf verklaarde dat hij alleen tijdens het weekend en in de vakanties drugs gebruikt, las de rechter hem goed de levieten. “Als je je wil ontspannen, doe dan aan sport of ga naar de film of sauna”, zei ze. “Op zich doe je wat je wil, als je maar niet achter het stuur van een wagen kruipt. Er zijn al genoeg dodelijke ongevallen gebeurd door een chauffeur onder invloed van drugs.”

Urinetest

Dat de politierechter uitdrukkelijk om bloedanalyses vraagt en geen urinetesten wil, heeft deels te maken met een andere beklaagde, die gisteren moest verschijnen. De dokter en het labo hadden een vermoeden dat de man bij een test in september zijn urine verdund had met water in de hoop om de waarden omlaag te halen. De man zelf ontkende dat in de rechtbank. De advocaat van de man stipte aan dat de extra testen eind oktober en eind november negatief waren en dat zijn cliënt ondertussen op de goede weg is. De rechter vroeg echter toch om drie extra bloedtesten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees