Speciale kraakcommissie meteen verstoord door... krakers

Gent - De themacommissie kraken in het Gentse stadhuis is woensdagavond meteen onderbroken door een groep manifestanten, waaronder ook krakers."Kraak de leegstand, niet de krakers", scandeerden ze. De commissie moest twee keer worden stilgelegd.

Beroering op de themacommissie kraken woensdagavond. Op de agenda van de speciale commissie stond de behandeling van het gloednieuwe actieplan tegen kraken. Maar de vergadering werd vrijwel meteen onderbroken door een groep van een vijftigtal manifestanten, waaronder naar eigen zeggen ook een aantal krakers.

De groep, gewapend met spandoeken, smeet pamfletten de zaal in en schreeuwde slogans als "De leegstand is een schande!", "Daklozen zullen bevriezen voor de deur van leegstaande huizen!" en "Vastgoedmagnaten en de politiek, één moeras!". De politie vroeg hen vrijwel meteen om de vergadering te verlaten, wat ze stellig weigerden. "Dit gaat ons allemaal aan", klonk het. "Wij hebben het recht om hier aanwezig te zijn. U zult naar ons moeten luisteren."

Geroep

Uiteindelijk mochten de manifestanten blijven zolang ze in stilte naar de debatten luisterden, maar het bleef rumoerig en gemeenteraadslid Johan Deckmyn (Vlaams Belang) weigerde het woord te nemen zolang de groep niet vertrok. Na wat heen en weer geroep werd besloten dat de groep kort hun zegje mocht doen.

"Er worden in Gent 480 krakers met uitzetting bedreigd. Als die allemaal worden uitgezet, dan moet je de nachtopvang verdrievoudigen. In geen enkele Vlaamse stad steeg de woningprijs zo hard als hier. 10.000 gentenaars wachten op sociale woningen terwijl zoveel huizen leegstaan. De vastgoedmaffia en de politiek  zijn één moeras. Kraak de leegstand, niet de krakers", klonk het. Na enkele minuten kon de groep zonder geweld buitengezet worden door de politie.

Schande

Gemeenteraadslid Deckmyn was na hun vertrek niet mals voor het stadsbestuur. Dit is een regelrechte schande. Ik stel vast dat er hier met twee maten en twee gewichten wordt opgetreden. De activisten van Voorpost (de extreemrechtse organisatie protesteerde eind oktober over de komst van een moskee in de de Gentse Rabotwijk) zijn wel manu militari de zaal uitgezet en opgepakt, en nu durft men niet op te treden. Dit waren uw vriendjes, meneer Termont."

"Ik ben even verontwaardigd als u", kaatste Termont terug. "Ik verwerp ten volle wat hier is gebeurd vanavond. Ik heb als burgemeester gevraagd aan de korpsschef om de groep buiten te zetten zodat we onze werkzaamheden als gemeenteraadsleden kunnen verderzetten. Dit zijn mijn vriendjes niet: ze vallen de democratie aan. Maar u meneer Deckmyn, u hebt zulke incidenten niet liever." 

Na het incident kon de commissie doorgaan. 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio