Vrouw schenkt tekening die Gentse kunstenaar Jos Verdegem in 1949-1950 van haar maakte aan MSK: “Hier ben ik zeker dat ze goed wordt bewaard”

Vrouw schenkt tekening die Gentse kunstenaar Jos Verdegem in 1949-1950 van haar maakte aan MSK: “Hier ben ik zeker dat ze goed wordt bewaard”

Simonne Marijnissen met haar zoon Willem Elias bij het portret dat Jos Verdegem in 1949-1950 van haar maakte toen ze twee maanden zwanger was. Foto: DVH

Gent -

Simonne Marijnissen, de 84-jarige zus van de bekende Gentse kunsthistoricus Roger Marijnissen (95) heeft een portret dat de Gentse kunstenaar Jos Verdegem van haar in 1950 maakte; geschonken aan het Museum voor Schone Kunsten. Simonne Marijnissen is de moeder van kunstcriticus Willem Elias, emeritus decaan aan de VUB.

“Waarom ik dit kunstwerk aan het museum schenk? Ik ben 87, ik wacht op Pietje de Dood. En wat gaat er na mij met dat werk gebeuren? Mijn zoon is dan wel met kunst bezig, maar ik wil zekerheid dat dit werk in goede omstandigheden bewaard blijft. Voor mij heeft het veel waarde, maar voor een ander betekent dat werk misschien niets.”

Jos Verdegem

Simonne Marijnissen is duidelijk blij met de aandacht die ze gisteren kreeg bij de officiële overhandiging van de tekening van Jos Verdegem aan het MSK. Blij, en ook dankbaar dat het in goede handen is. In 2011 schonk haar broer, de 95-jarige kunsthistoricus Roger Marijnissen, al een indrukwekkende verzameling boeken, documentatie en archiefmateriaal aan het museum. Ook het museum is dankbaar, want het werk van Jos Verdegem (1897-1957), naar wie in Sint-Amandsberg een straat is vernoemd, sluit perfect aan bij de collectie van het MSK, dat sterk inzet op Belgische kunst van de 19de en eerste helft van de 20ste eeuw.

Verdegem, over wie Jan Hoet in 1977, als conservator van het Museum van Hedendaase Kunst een overzichtstentoonstelling maakte, maakte het portret van Simonne Marijnissen in 1949 en 1950 in Gent, op de zolderverdieping van de antiek- en brocantezaak en de galerij die haar broer en haar man, Hendrik Elias, runden in de Lange Kruisstraat.

Verlaat huwelijkscadeau

“Kunstenaar Jos Verdegem woonde in een huis op de Visserij en zijn ‘atelier’ bevond zich in een vochtige kelder. Mijn man stelde hem voor dat hij zou komen werken op de zolder boven de antiekzaak. Een jaar lang ben ik elke week één dag in de week vanuit Aalst, waar ik toen woonde, naar Gent gekomen, om op die zolder te poseren voor Jos. Ik was twee maanden zwanger van mijn zoon, Elias. Ik mocht het portret pas bekijken toen het volledig was afgewerkt. Hij heeft het mij geschonken als verlaat huwelijksgeschenk. Mijn man ging één keer per week in de Veldstraat met Jos Verdegem eten en betaalde altijd voor hem. De tekening van Jos was diens manier om de steun die die had gekregen, terug te betalen”, aldus Simonne Marijnissen.

Museumnacht

Portret van Simonne Marijnissen is getekend met potlood en pastel, op papier en gekleefd op karton. Het meet 134,2 bij 102,5 cm en is gevoelig aan licht. Daarom mag het niet gedurende lange periodes worden tentoongesteld. Het is wel te bekijken tijdens Museumnacht, en hangt in zaal I van het Museum voor Schone Kunsten.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio