Sint-Coletakerk wordt Theaterkathedraal (en ook een restaurant met wat pop-ups)

Sint-Coletakerk wordt Theaterkathedraal (en ook een restaurant met wat pop-ups)

Stijn Brouns in de Sint-Coletakerk:“We willen zo veel mogelijk senioren van het woon-zorgcentrum Sint-Coleta naar onze voorstellingen lokken. Foto: fvv

Gent -

De Sint-Coletakerk nabij de Zwijnaardesteenweg is omgedoopt tot ‘Theaterkathedraal’. Stijn Brouns opent er zijn toneelschool en er komen ook een cinema, een buurtrestaurant en een rist pop-ups. Zaterdag is de officiële opening. “Een opluchting”, zegt Brouns.

De herbestemming van de zeventien Gentse katholieke kerken verloopt moeizaam, maar voor de Sint-Coletakerk lukte het wel. De kerk, eigendom van de zusters Onze-Lieve-Vrouw Visitatie, is voor 99 jaar in erfpacht gegeven aan de nieuwe vzw Ligare, een samenwerking tussen ­toneelschooldirecteur Stijn Brouns en woon-zorgcentrum Sint-Coleta, dat vlak naast de kerk ligt en in handen is van de zusters. Brouns: “Ligare betekent ‘verbinden’ en dat heeft tijd nodig. We willen de hele buurt samenbrengen: gezinnen, studenten en oudere mensen. Zaterdag openen we officieel. Dat is een opluchting. Het was verre van evident om iedereen op dezelfde lijn te krijgen.”

Buurtrestaurant

De toneelschool van Brouns verhuist van de Sleepstraat naar de kerk in de Sint-Coleta­straat. Er gaat voorts speciale aandacht naar de bewoners van het woon-zorgcentrum, dat in de kerk een buurtrestaurant zal inrichten, dat tegelijkertijd zal dienstdoen als cafetaria voor de studenten. “Daarnaast willen we zo veel mogelijk senioren naar onze voorstellingen lokken”, aldus Brouns. “Rusthuisbewoners willen ook wel eens naar een voorstelling van NT Gent. Maar de verplaatsing is te ver. Waarom zouden ze dan niet bij ons van een stukje theater kunnen genieten? Onze eerste voorstelling, op 13 januari, voeren we zelfs alleen op voor de senioren van Sint-Coleta en hun familie.”

Ook de zusters Onze-Lieve-Vrouw Visitatie worden niet vergeten. Zij zullen de eucharistieviering op zondag mogen blijven houden in de kerk.

Cinemastoeltjes

De neogotische Sint-Coletakerk is een beschermd monument. Er is dus weinig speelruimte qua inrichting. Toch zullen behalve de toneelschool ook een cinema en verschillende pop-ups, onder meer van het kledingmerk Negenduust, er onderdak vinden. “De lessen gaan door in de sacristie en in de middenbeuk, waar ook een podium komt voor de voorstellingen”, aldus Brouns. “Met theaterdoeken creëren we aparte ruimtes. De cinema wordt trouwens voorzien van authentieke cinemastoeltjes uit het kasteel van Zaffelare, waar de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog in een kelder een pornocinema hadden.”

De theaterschool van Stijn Brouns bestaat zo’n tien jaar en stoelt op de visie van actrice Jenny Tanghe (1926-2009) op toneel: ‘Niet spelen maar zijn’. Daar lijkt de indrukwekkende Sint-Coletakerk een geschikte locatie voor. “Acteurs moeten de ruimte leren bezitten”, aldus Brouns. “Want voor je het weet, bezit de kerk jou.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio