55 uur per week moeten ze werken. Nu krijgen medewerkers van Amazon chocolaatjes “als compensatie”

55 uur per week moeten ze werken. Nu krijgen medewerkers van Amazon chocolaatjes “als compensatie”

Foto: EPA-EFE

Amazon heeft haar werknemers chocolaatjes gegeven, nadat bleek dat ze ten ondergaan aan de enorme werkdruk in het bedrijf. De situatie was zo erg dat een undercoverjournalist collega’s kon fotograferen die rechtstaand in slaap vielen, na een werkweek van 55 uur. “Die minichocolaatjes zijn echt een belediging”, zo reageert werknemer Neil Drinkwater (41) aan Daily Mail.

LEES OOK. Amazon-medewerkers zo uitgeput door “hallucinante targets” dat ze al rechtstaand in slaap vallen

De managers van een Amazon-warenhuis in Manchester kwamen na afloop van de klachten in de media naar hun werknemers toe. Niet om te zeggen dat ze minder uren moesten kloppen of wat meer tijd kregen om hun pakketjes te verwerken, maar om hen piepkleine chocolaatjes aan te bieden. Bij wijze van compensatie.

“Tijdens de eerste shift kwamen ze langs met van die kleine doosjes Celebrations. De volgende shift gebeurde hetzelfde”, vertelt de man aan Daily Mail. Toen de medewerker verhaal ging halen over de reportage bij zijn bazen, reageerden die lacherig. De chocolaatjes waren bedoeld om “de moraal op te krikken” en “iedereen weer aan boord te krijgen”. De man was naar eigen zeggen zo gechoqueerd dat hij prompt ontslag nam.

Enorme werkdruk

55 uur per week moeten ze werken. Nu krijgen medewerkers van Amazon chocolaatjes “als compensatie”
Foto: REUTERS

De “hallucinante” werkdruk kwam aan het licht toen undercoverjournalist Alan Selby van de Britse krant Sunday Mirror vijf weken lang in een warenhuis van de webwinkelreus ging werken. Voor zo’n 9,3 euro per uur moet men 120 pakketjes per uur - ofwel één elke 30 seconden - verwerken. Het target zou zelfs opgedreven worden tot 200 pakketjes per uur.

Op een scherm krijgen ze continu statistieken te zien, die aangeven dat ze te traag werken. Als ze meer dan 7 fouten maken op 4.000 bestellingen, dan vrezen ze hun ontslag. In de weken voor Black Friday werden heel wat werknemers ook gedwongen om overuren te doen: tot 55 uur per week.

Met bizarre taferelen als gevolg. Selby kon verschillende foto’s maken van werknemers die tijdens de uren in slaap vielen. Rechtstaand. De reporter zag ook hoe enkele collega’s afgevoerd werden door de hulpdiensten, nadat ze onwel werden of waren ingestort. Zelfs wc-bezoeken werden getimed, zei de journalist, ook al ontkende Amazon dat in alle talen. Een echte officiële compensatie of verlaging van de werkdruk zit nog niet in de pijpleiding.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees