“Non brak mijn arm nadat priester mij misbruikt had”: vrouw getuigt over horrorverblijf in weeshuis

“Non brak mijn arm nadat priester mij misbruikt had”: vrouw getuigt over horrorverblijf in weeshuis

Foto: BELGAIMAGE

Na jarenlang stilzwijgen heeft de Schotse Theresa Tolmie-McGrane haar anonimiteit doorbroken en getuigd over haar horrorverblijf in een weeshuis. “Ik werd misbruikt door een priester. Om me te straffen brak een non mijn arm”, klinkt het onder meer. De vrouw hoopt met haar getuigenis andere slachtoffers aan te moedigen om ook met hun verhaal naar buiten te komen.

Het is 1968. De toen zesjarige Theresa Tolmie-McGrane arriveert in Smyllum Park, een weeshuis in het Schotse Lanark. Het kleine meisje komt er terecht na jarenlang misbruik. Maar een echt baken van rust vindt ze niet in het weeshuis. Integendeel. Al tijdens haar eerste nacht loopt het mis. Wanneer ze na een nachtmerrie wakker wordt, wacht haar letterlijk een koude douche. Nadien moest ze zonder zich af te drogen opnieuw in bed kruipen.

Na twee jaar kreeg Theresa een taakje toegewezen: banken afstoffen in de kerk. Maar op die plaats zou haar leven voorgoed veranderen. Want vroeger dan voorzien wandelde de priester plots de kerk binnen, en trok hij Theresa op zijn schoot. Hij vroeg aan het jonge meisje om seksuele handelingen uit te voeren, en te kijken hoe hij zichzelf bevredigde. “Hij vroeg me om een soldaat van God te zijn, een kleine, goede soldaat”, getuigde de vrouw onlangs aan de Scottish Child Abuse Inquiry, een organisatie die onderzoek voert naar kindermisbruik.

(lees verder onder de tweet)

Liegen is oké

Hetzelfde scenario zou zich verschillende keren afgespeeld hebben in de kerk, tot er op een dag plots een non kwam binnenwandelen. “Ik dacht: eindelijk iemand die iets ziet, die vrouw gaat me beschermen. Haar hele gezicht schoot in een kramp. Ik dacht eerst dat ze kwaad was op de priester, maar ze bleek kwaad te zijn op mij.” En alsof Theresa nog niet genoeg gestraft was, brak de non haar arm.

Toen een andere non even later zag hoe Theresa haar arm niet omhoog kon tillen, vertelde het jonge slachtoffer wat er precies aan de hand was. De non nam haar vervolgens mee naar het ziekenhuis voor verzorging, maar daar kreeg ze tegelijk te horen dat ze tegen niemand mocht vertellen wat er gebeurd was. “Of ik breek je andere arm”, dreigde de non. “Het is trouwens best oké om te liegen wanneer je een man van God moet beschermen”, zei ze nog.

(lees verder onder de tweet)

Mishandeld

Het bleef trouwens niet alleen bij een gebroken arm. Want aan haar elfjarig verblijf in het internaat hield Theresa ook een groot litteken over in haar gezicht en een gebroken tand omdat ze “tegen de muur werd gemept”. Voorts ook gebroken vingers omdat ze geslagen werd met een haarborstel en een gebroken staartbeentje omdat iemand een stoel had weggetrokken terwijl ze plaats wilde nemen aan tafel.

Ook bij medebewoners zag ze schrijnende toestanden. Wanneer een kind bijvoorbeeld had overgegeven, werden die met zijn gezicht in de kots geduwd en verplicht om het opnieuw op te eten. Wie in zijn bed had geplast, moest twee dagen in vuile lakens slapen. En na hun jaarlijkse vakantie-uitstap kwamen de kinderen zwaar verbrand en met een zonneslag terug.

“Naast emotionele littekens heb ik helaas ook heel wat fysieke littekens”, besluit een getraumatiseerde Theresa, die intussen in Noorwegen woont en afgestudeerd is als psychologe. Het weeshuis sloot de deuren in de jaren tachtig, het gerecht is nog steeds bezig met een onderzoek.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees