Wat levert de omstreden beslissing van Trump nu op? En heeft dit gevolgen voor ons?

Wat levert de omstreden beslissing van Trump nu op? En heeft dit gevolgen voor ons?

Foto: REUTERS

Donald Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad van Israël en geeft opdracht de Amerikaanse ambassade daarheen te verhuizen. Daarmee pookt hij in een heel zere wonde. Zowel Israël als de Palestijnen maken aanspraak op de Heilige Stad. Maar wat levert dit Trump nu op?

Veel conservatieve Republikeinen en evangelische christenen – de politieke aanhang van Trump, dus – juichen. Zij zijn sterk pro-Israël. Net als ­vicepresident Mike Pence, die naar verluidt pleitbezorger was van dit besluit. Maar het bemoeilijkt stevig Trumps wens om een vredesdeal te kunnen sluiten. “Dit is profileringsdrang, maar het is ook een manoeuvre”, zegt Brigitte Herremans, Midden-Oostenexpert van Broederlijk Delen. “Een manier om druk te zetten op de Palestijnen. Trump werkt aan een groot plan voor het vredesproces. De Palestijnen kunnen kiezen: meewerken of overblijven met enkel een ministaatje.”

LEES OOK. Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad Israël

Wat betekent dit voor het ­Midden-Oosten?

“Alles hangt af van hoe de regio reageert”, zegt Paul Aarts, docent internationale betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam en Midden-Oostenspecialist. “In de eerste plaats de bevolking, de straat. Dat kan uit de hand lopen. En daarmee hangt samen hoe landen als Saudi-Arabië reageren. Als die een beetje retorisch protest aantekenen, maar voor de rest business as usual aanhouden, dan leidt dat tot opstand en spanning tussen bevolking en overheden. Mij lijkt het dat Trump via zijn schoonzoon Jared Kushner een deal heeft gemaakt met de Saudische kroonprins ­Mohammad bin Salman. De Saudi’s slikken dit, en houden zo de VS aan hun kant en kunnen met Israël optrekken tegen grote vijand Iran. Want die strijd is allesoverheersend in het Midden-Oosten.

Heeft dit gevolgen voor ons?

Geen directe gevolgen, tenzij je van plan was om straks een trip naar Jeruzalem te maken. Buitenlandse Zaken paste gisteravond nog zijn reisadvies aan en raadt aan om weg te blijven van betogingen in Jeruzalem en waakzaam te zijn in heel Israël.

Blijft de vraag of het ook in Brussel en Antwerpen onrustig wordt. “Lokale protesten kunnen internationale protesten worden”, zegt Paul Aarts. “Dit zou voor nieuwe terreur kunnen zorgen.”

Bij de Amerikaanse ambassade in Brussel voeren ze de beveiliging alvast niet op. “Omdat die sowieso al op scherp staat”, zegt iemand bij de beveiligingsdienst daar. “Zelfs na de aanslagen van 22 maart werd de beveiliging niet opgedreven.”

Een ander potentieel gevolg is dat de olieprijzen de hoogte ingaan. “Dat kan als protesten in de olierijke Golf geweld­dadig worden”, zegt Aarts. “Als politieke instabiliteit volgt, of aanvallen op olie-installaties.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S