EU en andere landen reageren “zeer verontrust” op Trumps speech

EU en andere landen reageren “zeer verontrust” op Trumps speech

Protest in Caïro, Egypte. Foto: EPA-EFE

Brussel -

De Europese Unie reageert “zeer verontrust” op de speech waarin Amerikaans president Donald Trump Jeruzalem erkende als hoofdstad van Israël. EU-topdiplomate Federica Mogherini vreest de gevolgen ervan voor de kansen op vrede tussen Israël en de Palestijnen. Ze roept alle partijen in de regio op tot kalmte en terughoudendheid.

“Het standpunt van de EU blijft onveranderd. De verwachtingen van beide partijen moeten worden ingelost. Via onderhandelingen moet een weg gevonden worden naar een oplossing voor de status van Jeruzalem als toekomstige hoofdstad van beide staten”, aldus Mogherini.

De hoge vertegenwoordiger van het EU-buitenlandbeleid benadrukt dat de unie en haar lidstaten de internationale consensus over Jeruzalem zullen blijven respecteren, “ook over de locatie van hun diplomatieke vertegenwoordiging”, tot de finale status van Jeruzalem is uitgeklaard. En ze verzekert dat de EU blijft gaan voor een tweestatenoplossing.

EU en andere landen reageren “zeer verontrust” op Trumps speech
Foto: REUTERS

Belgisch premier Charles Michel reageerde donderdagmiddag, hij veroordeelt de erkenning van Trump. Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders benadrukte dat binnen de internationale gemeenschap “veel bitterheid” heerst over de beslissing van Trump.

De Unie van Progressieve Joden van België (UJPB) heeft het over een oorlogsverklaring. De erkenning versterkt volgens hen “een totaal onevenwichtige situatie”. “Dit is een oorlogsdaad die zeker en vast niet zal bijdragen tot een rechtvaardige oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict”, zegt Henri Goldman van de UJPB.

“Israël is de enige staat die de beslissing van Donald Trump steunt. Soort zoekt soort. De regering-Netanyahu is de meest rechtse uit de geschiedenis van Israël, en dat is niet anders met Trump in de VS”, zegt Goldman, hoofdredacteur van het Franstalige magzine Politique. “Trump verklaart hiermee de politiek van annexatie en kolonisatie van de Israëlische regering geldig.”

“Onverantwoord”

De Franse president Emmanuel Macron noemt de beslissing van Trump “betreurenswaardig” en roept op “te allen prijze geweld te vermijden”. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt de beslissing “niet te steunen”. In Rome wordt dan weer “bezorgd” gereageerd.

Jordanië spreekt van een “schending” van het internationaal recht. Turkije sluit zich daarbij aan en noemt bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu de beslissing van Trump “onverantwoord”. Het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt te vrezen voor instabiliteit. Saudi-Arabië noemt Trumps beslissing “onverantwoordelijk”.

Canada tot slot verklaart dat het niet van plan is om het voorbeeld te volgen van Washington en de Canadese ambassade te verhuizen. “Het standpunt van Canada is dat de status van Jeruzalem alleen kan opgelost worden als onderdeel van een algemene oplossing voor het Palestijns-Israëlische conflict”, zegt buitenlandminister Chrystia Freeland, die opriep tot kalmte.

De VN lieten bij monde van secretaris-generaal Antonio Guterres gelden dat het statuut van Jeruzalem enkel via onderhandelingen vast te stellen is en dat er “geen plan B” is voor een tweestatenoplossing.

Spoedzitting VN

Verschillende leden van de VN-Veiligheidsraad hebben intussen een spoedzitting bijeengeroepen. Dat zegt de Zweedse delegatie bij de VN in een persbericht.

Zweden, Groot-Brittannië, Frankrijk, Bolivia, Egypte, Italië, Senegal en Uruguay verzochten de voorzitter van de Veiligheidsraad, Japan, om de bijeenkomst voor het einde van de week te laten plaatsvinden. Japan laat weten dat de zitting in New York vrijdagvoormiddag (plaatselijke tijd) zal plaatsvinden.

EU en andere landen reageren “zeer verontrust” op Trumps speech
Protest in Turkije. Foto: EPA-EFE
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees