Noord-Korea waarschuwt officieel:

“Dat er een oorlog komt, is een vaststaand feit. De enige vraag die nog rest is: wanneer zal de oorlog uitbreken?”

De voorbije weken en maanden werd er al meerdere keren gespeculeerd over het al dan niet uitbreken van een oorlog op het Koreaanse schiereiland. Na al die speculaties waarschuwt Noord-Korea nu ook formeel via het officiële staatspersagentschap KCNA: dat er een oorlog komt, is intussen een vaststaand feit.

Nochtans wil Noord-Korea geen oorlog, zegt een woordvoerder van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar Amerika dwingt hen ertoe: “We zullen ons niet voor een oorlog verbergen. Als de VS ons geduld verkeerd zouden inschatten en het vuur aan de lont van een kernoorlog zou steken, dan zullen we er met onze machtige nucleaire kracht, die we voortdurend hebben uitgebreid, zeker en vast voor zorgen dat de VS de gevolgen ervan zullen dragen.”

De woordvoerder had het ook over de “confronterende oorlogszuchtige opmerkingen” van de VS die het schiereiland tot op de rand van een oorlog brengen. Volgens Noord-Korea kunnen die opmerkingen niet anders worden geïnterpreteerd dan een waarschuwing dat Noord-Korea zich moet voorbereiden voor een conflict. “De enige vraag die er nog rest is: wanneer zal de oorlog uitbreken?”

“Dat er een oorlog komt, is een vaststaand feit. De enige vraag die nog rest is: wanneer zal de oorlog uitbreken?”
Foto: afp

De mededeling van Noord-Korea komt er nadat het eerder al scherp had gereageerd op de gezamenlijke militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea die begin deze week werden gestart. Daarbij zijn 12.000 manschappen betrokken. Het gaat om de grootste militaire oefeningen van beide landen in die regio.

Toen al zou de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken gezegd hebben dat de Amerikaanse regering om een ‘kernoorlog smeekt’.

“Zware provocatie”

Een week eerder had Noord-Korea een nieuwe rakettest uitgevoerd. Die raket zou het Amerikaanse vasteland kunnen bereiken. De voorbije maanden waren de spanningen in de regio weer duidelijk gestegen, nadat Noord-Korea meerdere ballistische raketten en begin september een kernbom had getest en daarmee opnieuw de VN-sancties had geschonden. De VS hadden Noord-Korea onlangs op de lijst van landen geplaatst die het terrorisme steunen en het Amerikaans ministerie van Financiën breidde de sancties tegen het land uit. Veel landen hebben hun handelsbetrekkingen met Noord-Korea duidelijk teruggeschroefd of stopgezet. Noord-Korea beschouwt zijn herinvoering op de Amerikaanse lijst van landen die terreur steunen als een “zware provocatie”.

“Familie weghalen”

Ook aan Amerikaanse kant wordt steeds meer rekening gehouden met een oorlog. H.R. McMaster, veiligheidsadviseur van het Witte Huis, zei afgelopen weekend nog dat de kans op een oorlog met Noord-Korea elke dag groter wordt. Republikeins senator Lindsey Graham vroeg intussen ook het Pentagon met aandrang om partners en kinderen van Amerikaanse militairen in Zuid-Korea weg te halen van het schiereiland “omdat een conflict met Noord-Korea steeds dichter komt.”

LEES OOK. Oud-generaal en minister waarschuwen: we stevenen af op een kernoorlog dankzij Trump

Maar Amerika wil wel nog steeds een vreedzame, diplomatieke oplossing, zo liet woordvoerster Katina Adams weten. “Het Noord-Koreaanse regime heeft echter door zijn daden laten zien dat het niet geïnteresseerd is in praten.” “We hebben geen oorlog met Noord-Korea gezocht en zoeken die nog steeds niet, maar als die daadwerkelijk zou uitbreken, zou de herhaaldelijke agressie van Noord-Korea daarvoor de reden zijn”, zei ook Nikki Haley, Amerikaanse VN-ambassadeur vorige week nog.

“Dat er een oorlog komt, is een vaststaand feit. De enige vraag die nog rest is: wanneer zal de oorlog uitbreken?”
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees