Catherine De Bolle: “Het feit dat ik een vrouw ben, is belangrijk”

Catherine De Bolle: “Het feit dat ik een vrouw ben, is belangrijk”

Foto: BELGA

Catherine De Bolle haalde gisteren een topfunctie binnen. Ze wordt tot directrice van Europol. “Uiteraard ben ik blij”, zegt De Bolle in De Ochtend op Radio 1. “En het feit dat ik een vrouw ben is belangrijk.”

LEES OOK. Vijf jaar geleden regelde ze nog het verkeer in Ninove, nu is ze de machtigste politievrouw van Europa

Haar benoeming toont volgens De Bolle aan dat er nog veel glazen plafonds doorbroken kunnen worden. “Het toont alle vrouwen dat er nog veel mogelijk is. Het blijft belangrijk dat ik een vrouw ben.”

De benoeming is volgens De Bolle ook belangrijk voor ons land. “Europol is een organisatie die steun verleent aan alle lidstaten, dat geeft een meerwaarde voor ons land.”

Europol was ook belangrijk voor België. “We hebben er veel gebruik van gemaakt na de aanslagen. Informatie-uitwisseling was enorm belangrijk toen, en daar staat Europol toch voor.”

Werking op het terrein

In haar functie wil De Bolle vooral inzetten op de werking op het terrein. “De politieman of -vrouw op de straat moet beter worden van Europol. We moeten steun verlenen aan die mensen.”

Volgens haar is het belangrijk te luisteren naar de lidstaten, zodat de politiemensen op straat beter geholpen kunnen worden.

Ze verlaat de federale politie met pijn in het hart. “Maar er zijn veel competente mensen die me kunnen opvolgen”, besluit De Bolle.

Benoeming

De benoeming van De Bolle was niet evident. Maandenlang had de Belgische regering – en Michel persoonlijk – alles uit de diplomatieke kast gehaald om voor ons land opnieuw een Europese topfunctie in de wacht te slepen. Die inspanning moest hij aanhouden tot en met gisteren, want de verkiezing van De Bolle voor de meest prestigieuze politiefunctie in de EU was geen sinecure.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees