Hoe kan dit? Multivruchtendrank van Colruyt in verpakking van 20 cl bevat veel meer suiker dan die in doos van 1 liter

Hoe kan dit? Multivruchtendrank van Colruyt in verpakking van 20 cl bevat veel meer suiker dan die in doos van 1 liter

Foto: Twitter @tizianatroukens

Een opmerkzame consument heeft iets opvallends ontdekt op de verpakking van multivruchtennectar van het merk Everyday. De drank in de kleine verpakkingen van 20 centiliter bevat verhoudingsgewijs meer dan dubbel zoveel suiker als de drank in de verpakkingen van 1 liter.

“Ik ben even geschockeerd”, schrijft Tiziana op Twitter. Ze ging ervan uit dat de multivruchtendrank van Everyday, het huismerk van Colruyt, dezelfde was in een pak van 1 liter als die in een doosje van 20 centiliter. Zo doet de supermarktketen het in elk geval uitschijnen: de verpakking ziet er hetzelfde uit en ook het merk en de benaming is identiek. Maar de dranken zijn dat dus niet: de nectar in de kleine verpakkingen bevat 12 gram suiker per 100 ml, in die van 1 liter zit ‘slechts’ 5 gram suiker per 100 ml. Minder dan de helft dus.

Verschillende producten

Hoe kan dit? Multivruchtendrank van Colruyt in verpakking van 20 cl bevat veel meer suiker dan die in doos van 1 liter
Foto: Collect&Go

“Het is inderdaad zo dat de producten heel sterk op elkaar lijken”, laat Colruyt weten in een reactie op de Tweet. “Maar toch zijn het twee verschillende producten met een andere samenstelling.”

“De variant van 1 liter bevat naast verschillende vruchten ook wortelsap en zoetstoffen. De kleine variant bevat enkel vruchten. In de kleine brikjes wordt ook suiker gebruikt en er worden vitamines toegevoegd.”

“Wat bij deze artikelen dus het grote verschil maakt, is dat er in de grote verpakkingen zoetstoffen worden gebruikt en in de kleine verpakkingen suiker.”

“Cruciaal dat consument visueel onderscheid kan maken”

Het verschil is opmerkelijk, zeker omdat kleine verpakkingen zich toch meer op schoolgaande kinderen richten. “We hebben hier dus te maken met twee heel verschillende producten”, klinkt het bij consumentenorganisatie Test-Aankoop. “Ook al is hun benaming correct, het is cruciaal dat de consument visueel het onderscheid kan maken tussen de twee.”

“Sowieso zouden wij deze sappen afraden voor kinderen. De kleine versie omdat er te veel suiker aan werd toegevoegd, de grotere omwille van de zoetstoffen. De langetermijneffecten van zulke zoetstoffen op het gewicht zijn nog steeds onzeker. We kunnen het niet genoeg herhalen: het best van al drink je nog gewoon water.”

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees