Wetenschappers hebben nieuwe diersoort ontdekt, helaas is ze al uitgestorven

Wetenschappers hebben nieuwe diersoort ontdekt, helaas is ze al uitgestorven

Foto: Peter Schouten, Journal of Systematic Palaeontology

Wetenschappers hebben in Australië de fossielen gevonden van een nieuwe uitgestorven diersoort. Het gaat om een tot nu toe onbekende soort buidelleeuw, die er zo’n 25 miljoen jaar geleden in de regenwouden zou hebben geleefd.

De naam van de diersoort spreekt voor zich. De dieren leken op echte leeuwen maar hadden één zeer duidelijk verschil: ze hadden een buidel. Zo zijn ze verwant met de hedendaagse koala’s en kangoeroes.

Onder wetenschappers was het al algemeen geweten dat er vleesetende buidelleeuwen (Thylacoleonidae) op het Australische continent hebben geleefd. Alleen hebben ze nu dus een nieuwe soort binnen die intussen uitgestorven familie gevonden.

Onderzoek

Die ontdekking hebben ze donderdag aangekondigd in het Journal of Systematic Palaeontology. Toch zijn er maar liefst decennia van grondig onderzoek aan voorafgegaan.

Het eerste puzzelstukje werd immers in de jaren tachtig al gevonden. Toen zag een vrijwilliger een tand en een stukje bot uitsteken uit de rotsen. Later vonden paleontologen nog een gebarsten schedel en andere fragmenten van een skelet.

Zo groot als een hond

Volgens de wetenschappers is hun nieuwe ontdekking nauw gerelateerd aan de Thylacoleo Carnifex, een eerder ontdekte soort buidelleeuw die bekend staat als het grootste vleesetende Australische zoogdier.

De nieuwe soort - die de naam Wakaleo Schouteni kreeg - is echter beduidend kleiner. Terwijl de grotere buidelleeuwen makkelijk 130 kilogram konden wegen, woog deze soort vermoedelijk amper 23 kilogram. Het dier zou zo groot geweest zijn als een herdershond.

De pas ontdekte diersoort is vermoedelijk ook veel ouder. Naar schatting is ze al minstens 19 miljoen jaar geleden uitgestorven.

Uitgestorven

Volgens dr. Anna Gillesie - paleontoloog van de Universiteit van New South Wales - en haar medewerkers is het een van de meest primitieve buidelleeuwen die ooit gevonden is.

Tot nu toe werden buidelleeuwen altijd gezien als zeer vaardige roofdieren die in de Australische bossen hebben geleefd. Voor de komst van de mens in Australië was het continent de thuisbasis van een enorm aantal gigantische buideldieren.

De veranderingen van het klimaat en de jachtactiviteiten van de mens zouden ervoor gezorgd hebben dat de diersoort uiteindelijk uitgestorven is.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S