Het mysterie wordt nog groter: vreemd gezoem op Cubaanse hotelkamer veranderde de hersenen van Amerikaanse diplomaten

Het mysterie wordt nog groter: vreemd gezoem op Cubaanse hotelkamer veranderde de hersenen van Amerikaanse diplomaten

De slachtoffers verbleven allemaal in de buurt van de Amerikaanse ambassade in Havana. De Cubaanse regering opende een onderzoek maar vond geen enkel bewijs van een sonische aanval. Foto: ap

De ene hoorde gezoem, voor de andere leek het meer op het geluid van schurend metaal, sommigen merkten zelfs helemaal niets. Feit is dat een aantal Amerikaanse diplomaten en ambtenaren op Cuba enkele maanden geleden plots allemaal dezelfde symptomen begon te vertonen. Of dat kwam door een aanval met een “sonisch wapen” - zoals Washington D.C. dacht - is nog niet zeker, maar dokters hebben wel “duidelijke” veranderingen in de hersenen van de slachtoffers aangetroffen. Een vondst die het mysterie alleen maar groter maakt.

LEES OOK. Amerikaanse regering in de ban van mysterie: “Wie of wat valt onze diplomaten op Cuba aan? En waarom?”

De eerste meldingen kwamen er eind vorig jaar en in augustus van dit jaar. Er vielen in totaal 24 slachtoffers, die bijna allemaal met een vergelijkbaar verhaal op de proppen kwamen. Op een gegeven moment hoorden ze in hun hotelkamer in de Cubaanse hoofdstad Havana bizarre geluiden. Gezoem, gepiep… En nog vreemder: als ze zich een meter verplaatsten, hoorden ze helemaal niets meer.

Permanente schade

Telkens zo’n 24 uur later begonnen de slachtoffers dezelfde ziekteverschijnselen te vertonen: misselijkheid, concentratie- en geheugenverlies, duizeligheid, gehoor- en/of spraakverlies… Bij sommigen was de aangerichte schade zelfs permanent.

Omdat ze het op geen enkele andere manier konden verklaren, dachten ze in Washington D.C. meteen aan een aanval met een “sonisch” wapen. Later werd ook de mogelijkheid van een “mysterieuze ziekte” geopperd. “Maar niets van dit alles heeft een logische verklaring”, aldus voormalig CIA-agent Fulton Armstrong eerder al. “Het is gewoon mysterie na mysterie na mysterie.”

Diplomatieke crisis

Het voorval veroorzaakte een diplomatieke crisis tussen Cuba en de Verenigde Staten. Hoewel een officieel onderzoek van de Cubaanse regering geen enkel bewijs vond voor zo’n sonische aanval, riep de Amerikaanse regering een groot deel van hun diplomatieke staf terug vanop het Caraïbische eiland en werden Amerikaanse toeristen afgeraden om naar Cuba af te reizen. Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft er zelfs mee gedreigd de hele VS-ambassade in Havana te sluiten.

Het mysterie wordt nog groter: vreemd gezoem op Cubaanse hotelkamer veranderde de hersenen van Amerikaanse diplomaten
De Amerikaanse ambassade in Havana opende de deuren in 2015. Foto: AFP

Om de ware toedracht te achterhalen werden de 24 diplomaten en ambtenaren onderworpen aan een uitgebreid medisch onderzoek. Maar ook dat kan voorlopig geen duidelijkheid brengen. De dokters deden echter wel een opmerkelijke ontdekking: de hersenstructuur van enkele slachtoffers is opmerkbaar veranderd. Het gaat meer bepaald om wijzigingen in de witte stof, het onderdeel van het zenuwstelsel dat zorgt voor de communicatie tussen de verschillende afdelingen in de hersenen.

Andere theorieën

Hoewel deze vondst de mogelijkheid van een sonische aanval nog verkleint, wordt het mysterie rond de ziektes erdoor alleen maar groter. Andere reeds geopperde theorieën omvatten onder meer het gebruik van een elektromagnetisch apparaatje, chemische wapens of een tot nu toe onbekende aandoening. “De dokters behandelen de symptomen ook als een nooit eerder geziene ziekte”, meldt persagentschap AP. “Hoewel een groot deel van hen intussen volledig hersteld is, wordt verwacht dat de slachtoffers de rest van hun leven opgevolgd zullen worden.”

Het mysterie wordt nog groter: vreemd gezoem op Cubaanse hotelkamer veranderde de hersenen van Amerikaanse diplomaten
Foto: AFP
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees