Hier komt de “zwanosaurus”, Belgen ontdekken nieuwe zwemmende dino

Hier komt de “zwanosaurus”, Belgen ontdekken nieuwe zwemmende dino

Foto: AP

Een internationaal team van wetenschappers, met onder hen ook Belgische paleontologen, heeft een nieuwe zwemmende dinosaurus ontdekt. Het beest heeft de kop en nek van een zwaan, maar wel een lange staart en de tanden van een krokodil. Bovendien is de rare vogel familie van de velociraptor, de sluipende engerd die we kennen van de Jurassic Parc-trilogie.

“Halszkaraptor Escuilliei” leefde 75 miljoen jaar geleden en was - van kop tot staart - zo’n 80 centimeter groot. Niet veel groter dan een gans dus. Dat ontdekte een internationale groep wetenschappers toen ze de fossiel bestudeerden via de röntgenstraling van een krachtige deeltjesversneller in Grenoble. De dino, die nog in het gesteente zat, bleef jarenlang onder de radar door illegale handel en bewaring in privécollecties.

Maar nu geven de wetenschappers, onder wie geochemicus Koen Stein van de VUB en dinospecialist Pascal Godefroit van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, de resultaten en conclusies van hun onderzoek vrij in vakblad ‘Nature’.

Dodelijke klauwen

Hoewel de Halszkaraptor, “Halszka” voor de vrienden, familie blijkt te zijn van de akelige velociraptor, ziet het dier er op het eerste gezicht niet meteen levensgevaarlijk uit. Toch heeft de watervogelachtige dino weinig weg van een onschuldige kwakende eend of een rustig voorbij drijvende zwaan. Integendeel, zijn poten hadden dodelijke klauwen en zijn bek had meer tanden dan andere dino’s, eigenschappen die aan een krokodil doen denken. Ook de manier van jagen zou daar iets van weg hebben: lang in het water liggen loeren om dan toe te slaan dankzij de lange nek. Op het menu? Voornamelijk vis, dat kan afgeleid worden uit de buisvormige voortanden.

Hier komt de “zwanosaurus”, Belgen ontdekken nieuwe zwemmende dino
Foto: AP

Verwarrende (oerwater)vogel

De nieuwe zwemmende dinosaurus bleek tot een totaal nieuwe groep te behoren: de oerwatervogels. “Dinosauriërs waren landdieren, hebben we altijd geleerd,” zegt paleontoloog Pascal Godefroit. “Maar nu stellen we voor de eerste keer heel duidelijk vast dat er ook zwemmende dinosauriërs waren, de eigenschappen waren nog nooit zo duidelijk.”

Voor menig dinofan kan dat verwarring scheppen, er bestonden toch al zwemmende dinosauriërs? Toch niet zo blijkt, de fossiele zwemmers als de plesiosaurus, die je ook kan zien in het Museum voor Natuurwetenschappen, waren zwemmende reptielen, geen dino’s.

Hier komt de “zwanosaurus”, Belgen ontdekken nieuwe zwemmende dino
De “Halszka” in het bijzijn van de wetenschappers, links staat de Belgische paleontoloog Pascal Godefroit. Foto: AP
Corrigeer

NIEUWS