Bisschoppen bevroegen jeugd in aanloop naar synode

Vlaamse jongeren tegen paus: “Wij hebben niets met geloof en geen band met de kerk”

Vlaamse jongeren tegen paus: “Wij hebben niets met geloof en geen band met de kerk”

Foto: Photo News

Wat al algemeen werd aangenomen, staat nu ook duidelijk op papier: onze jeugd heeft weinig of niets met geloof en geen vaste band met de kerk. Dat blijkt uit de resultaten van een bevraging, die Kerknet zopas publiceerde.

In oktober 2018 roept Paus Franciscus zijn bisschoppen naar Rome. Tijdens een synode zullen ze er praten over jongeren. Hoe staan ze tegenover het geloof en een roeping? De paus wil concrete input van zijn bisschoppen. Hij wil horen wat de jeugd echt denkt. Daarom liet Franciscus zijn bisschoppen de jeugd nu al vragenlijsten invullen. En de paus had er nog bij gezegd welke jeugd mocht meedoen: gelovige en pratikerende jongeren maar evengoed zoekende jongelui of jeugd die vanop afstand toekijkt.

Vlaamse jongeren tegen paus: “Wij hebben niets met geloof en geen band met de kerk”
Patrick Hoogmartens. Foto: Karel Hemerijckx

In totaal hebben 1.123 Vlaamse jongeren en 607 Waalse de vragenlijsten ingevuld. Mgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt, waarschuwde wel bij de voorstelling van de resultaten: “Omdat de enquêtes niet systematisch zijn verspreid, zijn de resultaten niet echt representatief. Maar ze geven wel indicaties aan en algemene tendensen.”

De jongeren werden over vijf topics bevraagd.

Te beginnen met: hoe maak je levenskeuzes? Dat blijkt moeilijk te zijn voor de jeugd. Ze zijn bang, hebben te weinig zelfvertrouwen, willen liever niets opgeven, voelen veel sociale druk. Ze vragen ook meer trekkende voorbeelden.

Gekregen van grootouders

Tweede topic waarover de paus de jeugd liet bevragen: hoe ontdekt de jeugd het geloof? De antwoorden hier bevestigen wat al algemeen werd aangenomen. Een groot deel antwoordt eerlijk dat ze niets hebben met geloof en er geen ervaring mee hebben. Wie wel gelooft, kreeg het doorgegeven in de familie, vaak van de grootouders. Vrienden en jeugdbewegingen spelen ook een rol.

De paus liet zijn bisschoppen bij de jeugd ook nadrukkelijk vragen wat hun band is met de kerk. Weinig jongeren hebben een ‘vaste’ band met de kerk of voelen zich verbonden met de parochie en verwachten nauwelijks iets ervan.

Discussies met moslims

En zij die wel geloven, hoe groeien zij in hun geloof? Daarover ging de vierde vragenlijst. Groeien gebeurt meestal door mensen dichtbij de jeugd of op Wereldjongerendagen. Maar ook in discussies met moslims want dat maakt onze jeugd bewust van haar eigen wortels.

Tot slot liet de paus nog vragen: wat verwacht de jeugd van de bisschoppen? Hier valt niet echt een lijn te trekken. Jongerenpastoraal, liturgie, priesterschap, parochie, interreligieuze ontmoeting en dialoog, vorming en catechese tot heel persoonlijke vragen; het staat allemaal in het lijstje.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees