Na beslissing Trump: ook start geweld in eigen regio?

Man met Palestijnse vlag slaat ramen in van Joods restaurant

Man met Palestijnse vlag slaat ramen in van Joods restaurant

Vandaag heeft een man met Palestijnse vlag vernieling gezaaid in een Joods restaurant in Amsterdam Zuid. Op nog geen minuut tijd sloeg hij alle ramen aan diggelen met een honkbalknuppel terwijl hij “Palestina” en “Allahu Akbar” riep. Twee agenten werkten hem uiteindelijk tegen de grond. De schrik in de buurt zit er wel in: is dit de start van een golf aan geweld dichterbij huis, ook bij ons, na de aankondiging van Trump?

Het restaurant was nog gesloten en er was ook nog niemand in de zaak aanwezig toen een man de ramen insloeg met een houten honkbalknuppel, terwijl hij de woorden “Palestina” en “Allahu Akbar” uitriep. De feiten, die zich vandaag kort voor de middag afspeelden, schrikken de buurt op.

Eigenaar blijft weg

Twee agenten waren snel aanwezig en wachtten het beste moment af om hem te overmeesteren. Als de man kort de zaak instapt via de gebroken ruit van de voordeur en weer naar buiten komt, wordt hij tegen de grond gegooid.

Vooral mede-eigenaar Daniël Baron is geschrokken, maar gaat gelijk over tot actie. Het glas is al allemaal van de grond geveegd en met de hulp van vrienden en kennissen kan het restaurant vanavond misschien gewoon weer de deuren openen. “Als het lukt om de ramen vandaag te dichten, ook al is het provisorisch, dan serveren wij vanavond gewoon onze gasten,” zegt hij. “Wij gaan gewoon door als anders.” Zijn vader Sam, die al veertig jaar in de zaak staat, blijft er wel weg.

In de video hieronder zie je hoe de man de winkelramen inslaat.

Video: AT5 YouTube

“Een aanslag”

“Als een hakenkruis op de muur angst zaaien is, dan is dit gewoon een aanslag,” zegt een woordvoerder van Federatie Joods Nederland. De associatie met de uitspraken van Trump over Jeruzalem wordt door zowel de woordvoerder als Baron gemaakt. Baron: “Dat lijkt zeker de aanleiding ja. Ik vind het vreselijk, maar we laten ons niet uit het lood slaan. We ruimen op en we gaan verder waar we gisteren zijn gebleven.”

President Donald Trump kondigde gisteren aan dat hij de Amerikaanse ambassade verhuist van Tel Aviv naar Jeruzalem, daarmee erkent hij Jeruzalem als officiële hoofdstad van Israël. En daar zijn maar weinig mensen mee opgezet.

Maatregelen België

Ook in ons land zou de aankondiging van Trump de gemoederen kunnen doen oplaaien. Minister van Binnelandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft het OCAD, het orgaan dat terroristische en extremistische dreigingen in ons land analyseert, gevraagd om een contextanalyse te maken. Dat zei Jambon donderdag in De Ochtend op Radio 1.

Op basis van die analyse zal Jambon samen met het Crisiscentrum bekijken of er bijkomende maatregelen nodig zijn, maar dat is vooralsnog niet het geval, aldus Jambon.

Premier Charles Michel veroordeelde de erkenning van Trump. Hij spreekt van “olie op het vuur gooien” en “niet-conform het internationaal recht”.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees