Hebben we onze evolutionaire limiet bereikt?

Waarom de mens vanaf nu niet ouder, groter of sterker meer zal worden

Waarom de mens vanaf nu niet ouder, groter of sterker meer zal worden

Foto: BELGAIMAGE

De mens heeft mogelijk op meerdere vlakken z’n piek bereikt. Dat blijkt uit een recent onderzoek van Franse wetenschappers. Zij besluiten dat mensen vanaf nu niet ouder, groter en sterker meer zullen worden.

Voor hun onderzoek - gepubliceerd in Frontiers in Physiology - hebben de wetenschappers eerdere studies geanalyseerd die een periode van ongeveer 120 jaar bestrijken. Uit die data zou blijken dat de maximale levensduur, lichaamslengte en fysieke prestaties van de mens vanaf nu zullen afvlakken.

“Die kenmerken zullen niet langer toenemen, ondanks alle medische en wetenschappelijke vooruitgang”, zegt Jean-François Toussaint van L’Université Paris Descartes. “Dat suggereert dat de moderne samenlevingen onze soort in staat hebben gesteld om de limiet te bereiken. En wij zijn de eerste generatie die zich daarvan bewust zal zijn.”

Toekomst

Hoe ziet de toekomst van de mens er dan uit? We zullen voornamelijk afscheid moeten nemen van het idee dat iedere generatie langer zal leven en groter zal worden. Volgens de onderzoekers hebben mensen nu eenmaal biologische beperkingen die niet overschreden kunnen worden.

Concreet zou het betekenen dat er bijvoorbeeld in de sport steeds minder records verbroken zullen worden. Tegelijkertijd verwachten de wetenschappers dat naarmate de tijd vordert steeds meer mensen de maximale leeftijd zullen bereiken, maar daar niet of zelden nog overheen zullen gaan.

Klimaatverandering

Bovendien wordt niet uitgesloten dat onze maximale levensduur en lichaamslengte in de nabije toekomst zullen teruglopen. Als dat gebeurt, hebben we dat waarschijnlijk ook enkel aan onszelf te danken. En wel doordat we een negatieve impact hebben op het milieu en het klimaat.

“Het waarnemen van dalende trends kan een vroeg signaal zijn dat er iets in de negatieve zin veranderd is”, denkt Toussaint.

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S