Zichtbaar tevreden Puigdemont spreekt menigte toe

Zichtbaar tevreden Puigdemont spreekt menigte toe

Foto: BART DEWAELE

Een zichtbaar tevreden Carles Puigdemont heeft donderdagmiddag de duizenden in Brussel toegestroomde Catalanen toegesproken op het Jean Reyplein, in het hart van de Europese wijk. De afgezette minister-president bedankte zijn landgenoten, én de Belgische en Brusselse politie.

De Catalanen zakten donderdag met meer dan 45.000 af naar Brussel, volgens de organisatie van Assemblea Nacional Catalana “de grootste demonstratie sinds jaren” in onze hoofdstad. Puigdemont was zichtbaar tevreden met die opkomst. Hij bedankte de menigte in het Catalaans, en zei ook “merci” aan de Brusselse ordediensten om alles in goede banen te leiden.

De Catalaanse leider toonde zich erg strijdvaardig en riep de EU op om moed te tonen. “Europa mag geen schrik hebben om de fundamentele democratische waarden te verdedigen”, vindt hij. “Catalonië wil verder als een democratisch land. We gaan ons hiervoor verder vredevol inzetten in het hart van Europa.”

Rajoy “de vijand”

Eindigen deed Puigdemont met een boodschap aan de Spaanse premier Manuel Rajoy, die hij een “vijand” noemde. “Een demonstratie van deze grootte om criminelen te verdedigen?”, verwees hij naar de in Spanje opgesloten Catalaanse leiders, “de twee Jordi’s” en Oriol Junqueras. “Neen. Deze mensen komen niet massaal op straat om criminelen te verdedigen. Het gaat hier om democraten.”

Ook de andere afgezette Catalaanse regeringsleden in ons land, Meritxell Serret i Aleu, Antoni Comín i Oliveres, Clara Ponsatí i Obiols en Lluís Puig, spraken de menigte kort toe.

Ponsatí waarschuwde Europa en vroeg het Europees parlement om “alstublieft mee te helpen de rechtsstaat in Catalonië te herstellen”. Haar collega Meritxell Serret bedankte Catalanen voor hun “doorzettingsvermogen” om onder “de wel erg grijze Brusselse hemel” zo massaal op te dagen. Comín, de voormalige Catalaanse minister van Volksgezondheid, toonde zich het meest strijdvaardig. “De Catalaanse gevangenen zijn politieke gevangenen” en de Catalanen zullen niet stoppen voor de Spaanse regering, die hij “franquistisch” noemde, ze weer vrijlaat. “We hebben ons lot in eigen handen genomen en daar zullen we voor blijven vechten. Wij zijn sterk en wij zullen winnen”, klonk het in het Catalaans.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees