Slachtoffers aangevallen met messen en ijzeren staaf

Zeventien jaar cel voor 19-jarige na zeer gewelddadige inbraken

Zeventien jaar cel voor 19-jarige na zeer gewelddadige inbraken

Een jonge inbreker is door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 17 jaar. De jongeman, die amper 19 jaar oud is, was betrokken bij drie inbraken en evenveel pogingen en ging daarbij uitermate gewelddadig te werk. Zo was een achtjarige jongen er getuige van hoe zijn grootvader verschillende messteken kreeg, terwijl bij een andere inbraak een slachtoffer meermaals met een ijzeren staaf op het hoofd werd geslagen en in coma belandde. Een minderjarige mededader werd geplaatst in een gesloten instelling maar is daaruit gevlucht.

Eind 2016, begin 2017 vonden in de politiezone Zennevallei (Beersel/Halle-Sint-Pieters-Leeuw) verschillende home-invasions plaats. De eerste daarvan vond op 29 november plaats, in Beersel, toen de verdachte en een minderjarige kompaan een woning binnendrongen en de bewoners, een moeder en haar dochter, bedreigden met een mes.

Enkele dagen later, op 2 december 2016 sloegen dezelfde daders toe in Lembeek, een deelgemeente van Halle. Na een eerste mislukte poging, waagden ze hun kans in een meer afgelegen woning. Toen één van de bewoners ‘s ochtends vroeg de deur opende om het huisdier uit te laten, doken de twee daders op met een mes en een ijzeren staaf. Ze drongen de woning binnen en grepen nog twee messen uit de keuken, waarmee ze de bewoners bedreigden. Terwijl de vrouw des huizes zich verschool in een berging, verzette haar echtgenoot zich tegen de twee inbrekers. Hij kreeg daarbij klappen met de ijzeren staaf op het hoofd en vluchtte het dak op. Buurtbewoners, die al gealarmeerd waren door de eerdere, mislukte, inbraakpoging, zagen hem en verwittigden de politie.

“De inbrekers gingen er daarop vandoor en konden niet meer ingerekend worden”, zegt meester Johan De Smet, advocaat van het koppel. “De man bleek een schedelbreuk te hebben en belandde nog in een coma. Gelukkig is hij daarvan hersteld maar de psychologische nasleep van die feiten is nog steeds heel zwaar.”

Neergestoken met mes

Op 4 december kreeg een bejaard koppel in Waterloo dan de twee inbrekers over de vloer. De man des huizes zwaaide met een revolver om hen weg te jagen maar werd voor de ogen van zijn achtjarige kleinzoon neergestoken. Ook in Kraainem sloeg het tweetal nog toe.

De minderjarige verdachte werd korte tijd later opgepakt en geplaatst in een gesloten instelling maar is daaruit al gevlucht. Zijn meerderjarige kompaan werd pas in maart gearresteerd en beweerde zich niet te kunnen herinneren dat hij ooit geweld had gebruikt. Uit telefonie-onderzoek bleek dat het tweetal zijn buit opstuurde naar hun familieleden in Marokko. Een deel was als cadeau voor de familie bedoeld maar de rest moest te gelde gemaakt worden.

Het parket had in november 15 jaar cel gevorderd tegen de 19-jarige jongeman maar de rechtbank veroordeelde hem uiteindelijk tot 17 jaar cel. Volgens de rechtbank was het meer dan verontrustend dat de jongeman er, ondanks zijn jeugdige leeftijd, niet voor terugdeinsde zo’n zwaar geweld te gebruiken.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees