Gooit intercommunale te veel geld over de balk?

Gooit intercommunale te veel geld over de balk?

De begroting van afvalintercommunale IVM verhit de gemoederen. Foto: mye

Eeklo / Maldegem -

Maldegems gemeenteraadslid Jason Van Landschoot (Open VLD) schiet met scherp op de begroting en de geplande investeringen van de Meetjeslandse afvalverwerker IVM. Voorzitter van de raad van bestuur, Koen Loete, ziet de zaken anders.

IVM plant de komende jaren enkele grote investeringen, die op 13 december samen met begroting tijdens de jaarvergadering van de afvalverwerker zullen worden voorgesteld. Maldegems gemeenteraadslid Jason Van Landschoot heeft er enkele serieuze bedenkingen bij. “Zo heeft men het wilde plan opgevat om een skybox, een soort van glazen veranda op 30 meter hoogte, te bouwen met ons geld. Waar men het idee haalt voor zo'n luxeproject blijft me een raadsel. Eens te meer blijken de verbrandingsoven en aanverwanten een dure speeltuin.”

De burgemeester van Eeklo, tevens voorzitter van de raad van bestuur van IVM, Koen Loete (CD&V+), ziet het echter anders. “De ‘skybox’ waarvan sprake dient voor de uitvoering van metingen. Het is géén ontvangstruimte, noch een dure investering”, aldus Loete.

Communicatiebudget maal vijf

Van Landschoot ziet ook verspilling in de dagelijkse werking. “Zo stijgen de kosten voor communicatie van 62.316 euro in 2016 naar 250.000 euro in 2017 en zelfs 344.000 euro in 2018. Met dit budget kan je een half jaar campagnes op de nationale televisie brengen”, klinkt het.

“Communicatie over afvalpreventie, sorteren en recycleren behoort wel degelijk tot de corebusiness van een afvalintercommunale”, stelt Loete. “Nog vervat in dit budget zijn de kosten voor ondersteunende projecten zoals de aankoop van compostmaterialen en ook de aankoop van een 20-tal camera's die zullen worden ingezet in de strijd tegen sluikstorten.”

Dienstreizen

Van Landschoot ziet dat ook de bedragen voor dienstreizen in stijgende lijn gaan. “In 2016 was dit 26.539.80 euro, dit ging naar 40.000 euro in 2017 en naar 45.000 euro in 2018, terwijl reizen steeds goedkoper wordt”, meent het gemeenteraadslid.

“Het gaat hier om ramingen voor bezoeken aan onder meer afvalenergiecentrales of inschrijvingen voor studiedagen. Met het oog op toekomstgerichte projecten is het denkbaar dat in 2018 meer personeelsleden aan dergelijke studiedagen of -bezoeken zullen deelnemen”, reageert de voorzitter.

Tenslotte zag Van Landschoot dat de presentiegelden ‘gevoelig’ worden uitgebreid. “Van 55.000 euro in 2016 naar 110.000 euro in 2017 en 2018. Ook de verplaatsingen van de bestuurders gaat van 5.500 euro in 2016 naar 11.000 euro in 2017 en 2018”, becijferde Van Landschoot.

“Vergoedingen ruim berekend”

“De intercommunale gaat bij deze vergoedingen steeds uit van het maximaal opvraagbare bedrag. We gaan er bij de berekening vanuit dat alle bestuurders aan alle vergaderingen participeren én hiervoor de wettelijk toegestane vergoedingen zouden vragen. Maar in de praktijk blijkt dit nooit het geval te zijn”, zegt Loete.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio