Enkele weken geleden verloor ze haar zoon, nu bewijst ze hem de laatste eer

Hoe deze foto tussen twee politici van andere partij het liefdevolle startschot werd voor Australisch homohuwelijk

Deze foto vol opluchting en emotie toont het moment waarop het homohuwelijk in Australië voor de wet voor het eerst is toegestaan. Politica Linda Burney viel in de armen van een lid van een andere partij, toen ze het nieuws mocht vieren. De vrouw had enkele weken geleden haar zoon verloren en kwam met tranen in haar ogen vertellen waarom ze deze nieuwe wet voor honderd procent ondersteunde.

Een ongezien tafereel in het Australische parlement. Tegenstanders knuffelden elkaar met tranen in de ogen. De politici lachten, zongen, juichten. Spontaan brak er een feest uit, toen donderdagavond na 13 miljoen stemmen en 10 jaren van debat het homohuwelijk in Australië officieel legaal werd. Daar mag elke inwoner nu trouwen met diegene van wie hij of zij houdt, los van gender. De stemming was bijna unaniem.

(De tekst gaat verder onder deze foto.)

Hoe deze foto tussen twee politici van andere partij het liefdevolle startschot werd voor Australisch homohuwelijk
Linda Burney springt in de armen van Warren Entsch, één van haar politieke tegenstanders. Foto: EPA-EFE

Geëmotioneerde speech

Voor parlementslid Linda Burney was het moment zo mogelijk nog specialer. Zij kwam immers vertellen hoe belangrijk deze beslissing voor haar was. Enkele weken geleden op 24 oktober sloeg het noodlot bij de politica toe. Haar 33-jarige zoon Binni Kirkbright-Burney werd levenloos teruggevonden in hun thuis in Sydney.

“Hij was een zorgzame, liefhebbende man. Maar hij moest vechten tegen mentale problemen en een verslaving. Hij werkte zo hard om de demonen te overwinnen, en mijn familie en ik probeerden hem te steunen op elke manier die we konden bedenken.” Helaas moest ze toch afscheid van hem nemen. Hoe de jongeman is overleden, is niet bekend.

“Nu ben ik tot hier gekomen in deze moeilijke tijden om te vertellen dat ik volledig achter homohuwelijken sta. Ik doe dat als iemand die geliefden heeft en had die zich identificeren met de LGBTI-gemeenschap. Voor hen betekent deze gelijkheid zoveel. Ik heb zoveel respect voor hen”, zei de vrouw tegen een muisstil parlement. “Daarom zeg ik “ja”. Voor hen. Voor mijn zoon. Voor Binni.”

Na veel haat en geweld eindelijk liefde

Zo trad op donderdagavond, lokale tijd, de Australische wet voor het homohuwelijk officieel in voegen. Na een turbulente periode met veel geweld tegen homoseksuelen en lesbiennes is de kogel door de kerk. Het homohuwelijk is bij wet toegestaan in Australië. De foto’s die getrokken werden van de dolgelukkige moeder zijn een prachtig voorbeeld van hoe liefde en opluchting het land nu eens te meer overspoelt.

Hoe deze foto tussen twee politici van andere partij het liefdevolle startschot werd voor Australisch homohuwelijk
Foto: AFP
Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees