Deinze en Nevele klaar voor fusiegemeenteraad

FOTO. Fusie of sprookje? “Uitzonderlijk lage belastingen voor bewoners die helemaal hun eigenheid bewaren”

Op 19 december zullen Nevele en Deinze in oppervlakte de tweede grootste stad van Oost-Vlaanderen vormen. Burgemeesters Johan Cornelis van Nevele en Jan Vermeulen uit Deinze brengen 43.000 inwoners samen in een stad op mensenmaat.

Op 24 augustus geven stad Deinze en gemeente Nevele elkaar principieel het ja-woord: wij willen fusioneren. “Principieel”, dat betekent dat de zin om er samen iets van te maken er in elk geval al is, maar dat nog enkele praktische dingen geregeld moeten worden. Allemaal makkelijker gezegd dan gedaan, want het huwelijk zal betekenen dat fusiestad Deinze de tweede grootste stad van Vlaanderen wordt. En daar valt wel wat aan te regelen.

“Wij hebben vandaag het boek van de fusie meegebracht. Dit boek bevat al het voorbereidende werk is op de beslissende gemeenteraad van 19 december. Dan zal zowel in Nevele als in Deinze een historische gemeenteraad doorgaan met één enkel agendapunt: de fusie. Het is de stap van een principieel naar een concreet akkoord.” Burgemeester Jan Vermeulen van Deinze laat vol trots de map zien die ruim 700 bladzijden studiewerk bevat. De gemeentebesturen hebben hun huiswerk in elk geval heel grondig gemaakt, zij lijkt het. “Tijdens die gemeenteraad hebben we het over de naam van de gemeente, de identieke straatnamen, de fiscaliteit en de dienstverlening”, gaat hij verder. Zijn collega Johan Cornelis uit Nevele beaamt. “Ik wil vooral benadrukken dat die 700 bladzijden het werk zijn van heel gemotiveerde mensen van de administratie van zowel Deinze als Nevele. De positieve samenwerking is er nu al, dit is echt een fusie van mensen en niet van structuren en papieren.”

Deinze, Land van Nevele

Mensen willen iets weten over de naam en de centen”, zei burgemeester Chris De Wispelaere tijdens het fusieverhaal van Lovendegem. Hoe zit dat in het nieuwe Deinze? De naam van de fusiestad wordt Deinze, met als baseline ‘Land van Nevele’ en zo hoopt de nieuwe fusiegemeente een sterke toeristische positie in te nemen tussen het Meetjesland en de Leiestreek.

Belastingverlaging

“We kijken er enorm naar uit de troeven van onze schaalvergroting uit te spelen”, zegt burgemeester Vermeulen. “Heel belangrijk voor mensen is dat ze kunnen blijven rekenen op hun eigenheid, ook in een groter geheel. We behouden de postcodes en mensen kunnen nog steeds met hun vragen terecht bij de balies voor burgerzaken en het sociaal huis in Nevele. In Deinze komen daar de balies omgeving en vrije tijd en toerisme bij.”

Belastingverlagingen in Maldegem, Aalter en Knesselare, het nieuwe Lievegem,... Dan kan fusiestad Deinze niet achterblijven. Mogen de burgers mee genieten van de financiële voordelen van de fusie of erven ze schulden? Johan Cornelis: “We hebben de belastingen en toelagen gelijkgeschakeld naar het laagste niveau van de gemeentes. Zo schrappen we in Nevele de gemeentebelasting voor gezinnen en bedrijven. Zo gaan we naar een fusiegemeente met 7.2% aanvullende personenbelasting en 1.100 euro onroerende voorheffing.”

In een notendop

Dus samengevat wordt dit de de ‘nieuwe gemeente’: 127,38 vierkante kilometer, 43.000 inwoners, 17 deelgemeenten en ‘uitzonderlijk lage belastingen’ voor ‘bewoners die helemaal hun eigenheid bewaren’.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio