Landbouwer Koen investeerde net een miljoen in extra brandveiligheid, maar toch sloeg het noodlot weer toe

De droogtorens zaten vol met aardappelsnippers, zo'n 50.000 kilo in totaal. Foto: gsd

Ruiselede -

Voor de tweede keer in acht maanden brak gisteren brand uit op het landbouwbedrijf van Koen De Baets. Na de vorige brand had hij nochtans een miljoen euro geïnvesteerd om zijn drooginstallatie veiliger te maken. “Normaal kon dit niet meer gebeuren.”

Na een brand een miljoen euro investeren om je bedrijf veiliger te maken en acht maanden later zien dat dezelfde installatie opnieuw brandt. De moed zou je voor minder in de schoenen zakken.

Landbouwer Koen De Baets uit de Wingenesteenweg in Doomkerke aanschouwde het gistermorgen vroeg met lede ogen. “Het is onbegrijpelijk, normaal kon dit niet meer gebeuren. De installateur had me gezegd dat de installatie honderd procent brandveilig was. Na de vorige brand waren we pas sinds twee weken geleden weer volledig operationeel en nu brandt het weer.”

De landbouwer lag gistermorgen rond 5 uur in de zetel te slapen toen zijn vrouw hem wekte. Ze had gezien dat de elektriciteit in de varkensstallen was uitgevallen. Bij de twee grote droogtorens op het domein, waar natte aardappelresten worden gedroogd om er honden- en kattenvoer van te maken, scheen een gloed.

“Ik dacht eerst dat het licht er nog brandde”, zegt Koen. “Maar toen we gingen kijken, zagen we dat de warmtewisselaar in brand stond. Het stuk van tien ton was al gesmolten.”

Karwei van lange adem

Koen belde de brandweer die massaal ter plaatse kwam. Het was het begin van een slopende interventie, want de droogtorens zaten vol met aardappelsnippers, zo'n 50.000 kilogram volgens Koen. Bij de vorige brand in april was de brandweer van 's morgens vroeg tot 's avonds laat in de weer.

“Het probleem is dat we niet veel meer kunnen doen dan de aardappelresten constant af te koelen met water”, zegt officier Marnix Deroo van de brandweerpost van Wingene. “Op die manier laten we alles uit de installatie zakken om het eruit te halen. Een karwei van lange adem, maar er zit niets anders op.”

Ook de brandweerposten van Ruiselede, Tielt, Aarsele en Pittem hielpen mee. Voor Koen was het incident een grote domper, want na de eerste brand had hij lang getwijfeld om zijn droogtorens te herstellen en opnieuw te beginnen. “Ik had de eerste maanden de moed en de zin niet meer. Ik ben al in de vijftig en om dan nog zulke investeringen te moeten maken. Maar de mensen drongen aan. ‘Je heb zo'n goed product’, zeiden ze. En ook mijn kinderen waren erg gemotiveerd om de zaak verder te zetten. Dus deed ik het toch en besloot ik in juni om er weer voor te gaan.”

Weer vanaf nul

Een droogtoren werd gerenoveerd en de andere was volledig nieuw. Koen liet er een nieuw soort verwarmingsinstallatie uit Denemarken in plaatsen. “Het moest veiliger en dus koos ik voor iets dat voor indirecte verwarming zorgde”, zegt De Baets. “Voordien was er rechtstreeks contact tussen de warme lucht en het product. Nu verliep alles via de warmtewisselaar en verwarmingsbuizen, die het product onrechtstreeks verwarmen bij een temperatuur van 80 graden. Dat er twintig procent meer energieverbruik was, nam ik er voor de veiligheid bij.”

In september ging het systeem van start en sinds twee weken draaide het op volle toeren. Maar het ziet er dus naar uit dat Koen weer vanaf nul mag herbeginnen. “Hoe het nu verder moet, weet ik nog niet”, zucht de man.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees