Procureur Johan Sabbe: "Kraken bijzonder traumatisch voor eigenaar"

Johan Sabbe over verstrengde kraakwet: "Een kraak is bijzonder traumatisch voor de eigenaar" Foto: dvh

Gent - "Het kraken van een woning is bijzonder traumatisch voor de eigenaar", zei procureur Johan Sabbe tijdens de themacommissie kraken in het Gentse stadhuis woensdagavond. In één adem benadrukte hij dat kraken zeker geen Gents probleem is.

Tijdens de speciale commissie woensdagavond werd gedebatteerd over het nieuwe actieplan tegen kraken. Procureur des Konings Johan Sabbe mocht aan de gemeenteraadsleden komen uitleggen wat er nu precies in de nieuwe verstrengde kraakwet staat. Daarbij kaderde hij eerst de emotionele impact van een kraak.

"Het kraken van een huis gaat veel verder dan een inbraak met diefstal", aldus Sabbe. "Het gaat niet om vijf minuten in en uit. Mensen blijven gedurende een bijzondere lange periode in je woning zitten terwijl jij daar niet bent. Eigenaars ervaren dat als bijzonder traumatisch." 

"Geen Gents probleem"

Sabbe deelde mee dat er zeven dossiers lopen bij het Parket Oost-Vlaanderen, waarvan drie op het grondgebied van Gent. 

"Ook in de streek rond Dendermonde en de omgeving van Oudenaarde zijn vier dossiers opgestart. Kraken is dus zeker geen Gents probleem. Het doet zich overal voor, ook buiten onze provincie. We leven in een maatschappij waar de kostprijs van woningen te groot is en niet alle mensen zich dat financieel kunnen permitteren."

"In Gent zelf zijn tot op vandaag drie ontruimingsbevelen aangeplakt. Twee daarvan lopen nog, één is verstreken zonder ontruiming en de krakers zijn de dag erop buitengezet. De drie zaken zullen eerstdaags voor de rechtbank worden gebracht. In één geval gaat het om een bewoond pand, al gaat het om een zeer specifieke situatie, een randgeval." 

Celstraf

Of een kraakpand bewoond of onbewoond was, wordt bepaald door de rechter. Maar de criteria blijven onduidelijk. Volgens Sabbe zullen die in de eerstkomende jaren gedetailleerd worden uitgeschreven.  "Naar mijn aanvoelen is een bewoond pand een plaats waar je op relatief permanente wijze verblijft en waar je je privacy volledig kan ontplooien", aldus Sabbe. "Maar we moeten het geval per geval bekijken. Vooral voor de politie is dat moeilijk: zij is er eerst bij en moet zelf een inschatting maken. Bij twijfel gaat ze uit van een onbewoond pand. Het kraken van een bewoond pand valt bijzonder weinig voor." 

Wie een onbewoond pand kraakt, riskeert een celstraf tot een maand. Voor een bewoond pand lopen de straffen op tot twee jaar. "De burgemeester heeft in de hele procedure sowieso geen bevoegdheid", aldus Sabbe. "Het gaat om een gerechterlijke procedure die gevoerd wordt door het parket."

Acht dagen

Alleen als het huis is bewoond, kan de politie onmiddellijk tot arrestatie overgaan. "De krakers worden dan geïdentificeerd, verhoord en mogelijk voorgeleid bij de onderzoeksrechter", zegt Sabbe. "Bij een onbewoond pand kunnen we maar vervolgen als de huurder of eigenaar van de woning klacht heeft ingediend. Als dat gebeurt, dan dringen we bij de eerste confrontatie aan op het verlaten van een pand. Als dat niet gebeurt, dan plakken we na een verhoor een ontruimingsbevel aan en krijgt men acht dagen de tijd om het pand te verlaten." 

Op die tijd kan ook het OCMW zich organiseren en opvang voorzien. "Zij weten even snel als de kraker dat een kraakpand moet ontruimd worden. Hulp bieden aan daklozen is evenwel niet evident. Mensen zijn zeer gesteld op hun onafhankelijkheid, ze krijgen graag wat hulp maar in de situatie die ze zelf kiezen. Ze leiden een vrijgevochten leven. We kunnen hen ook niet zomaar colloqueren. Dan moeten ze een geestesstoornis hebben, een gevaar voor zichzelf zijn of iemand anders én er moet hoogdringendheid zijn." 

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio