Aangrijpende campagne waarschuwt automobilisten voor de gevolgen van rijden onder invloed tijdens de feestdagen

Aangrijpende campagne waarschuwt automobilisten voor de gevolgen van rijden onder invloed tijdens de feestdagen Video: Reuters

De politie van het Britse graafschap Derbyshire lanceerde afgelopen week haar campagne om automobilisten te waarschuwen voor de gevaren die in een glas alcohol schuilen. De aangrijpende campagne gebruikt speelgoed om in beeld te brengen wat er kan gebeuren als iemand onder invloed van drank of drugs de weg opgaat. “Deze video is bedoeld om mensen wakker te schudden, zodat ze deze duidelijke boodschap ter harte nemen.”

Een dronken bestuurder heeft een ongeval veroorzaakt waarbij verschillende wagen zijn betrokken en volgens de opgetrommelde agenten zijn ze er slecht aan toe. Een spoedarts meldt dat de slachtoffers dringend naar het ziekenhuis moeten, maar wil ook de politie inlichten: een van de gewonde bestuurders ruikt naar alcohol. In bovenstaande video is het slechts een dramatisch ongeval dat in scène is gezet met speelgoedauto’s en enkele poppen, maar het kon net zo goed realiteit zijn.

Volgens VIAS, het vroegere Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid drinkt bijna 8 procent van de Belgen zeven of meer glazen alcohol als ze nog achter het stuur moeten kruipen tijdens de eindejaarsfeesten. Sterker nog, tijdens oudejaarsdag en nieuwjaar is bij 1 op 4 ongevallen een bestuurder betrokken die onder invloed van alcohol achter het stuur zat, veel meer dan bij ongevallen die gebeuren tijdens een ‘normaal’ weekend.

Dat merkte ook de politie van het Britse Derbyshire: in de streek waren vorig jaar in december meer dan twintig zware ongevallen te wijten aan een dronken bestuurder en bliezen heel wat automobilisten positief toen ze werden gecontroleerd. Daarom maakten de agenten deze campagne, om mensen een erg heldere boodschap te geven: Niet rijden onder invloed van drank of drugs. Ook niet tijdens de feestdagen.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees