Energieministers willen centrales sluiten in 2025, maar N-VA vindt dat geen realistisch plan

N-VA plaatst atoombom onder energiepact dat kerncentrales sluit

N-VA plaatst atoombom onder energiepact dat kerncentrales sluit

Archiefbeeld. Foto: Hollandse Hoogte / John Gundlach - Flying Holland

N-VA wil niet dat er een energiepact komt dat kernenergie volledig vaarwel zegt. Als de vier energieministers van het land dat de komende weken voorstellen, zal de partij zich ervoor gooien. Zij wil dat Doel 4 en Tihange 3 na 2025 nog 10 jaar openblijven. “Wij gaan geen blanco cheque tekenen die de energiefactuur ongecontroleerd doet stijgen.” Het zo langverwachte pact heeft dus lood in de schoenen.

In 2015 moest het er al zijn, maar het ziet er niet naar uit dat het energiepact er tegen eind dit jaar zal liggen. De vier energieministers – onder wie Vlaams minister Bart Tommelein (Open VLD) en zijn ­federale collega Marie-Christine Marghem (MR) – willen dat nochtans. Tegen Kerstmis willen ze met een plan komen dat eindelijk bepaalt waar België op energievlak naartoe wil. Weg met fossiele brandstoffen? Hoeveel investeren we in hernieuwbare energie? Maar dé cruciale vraag is of er nog plaats is voor kernenergie. En daar wringt het politieke schoentje.

Het is nochtans allen tegen één. Niet alleen de ministers hebben al gezegd dat alle kerncentrales in 2025 het best sluiten. Ook premier Michel (MR) benadrukte onlangs dat de kernuitstap er nu eindelijk moet komen. Die ligt wettelijk vast én staat in het regeerakkoord. Alleen wijst N-VA op de kleine lettertjes: de uitstap kan er alleen komen indien onze energiebevoorrading verzekerd is en onze energiefactuur niet te veel stijgt. En aan die voorwaarden is volgens de N-VA-parlementsleden Bert Wollants en Andries Gryffroy niet voldaan. Volgens de twee is er nog altijd geen enkele studie die aantoont dat ons land binnen 7 jaar zonder kernenergie kan en hoeveel dat precies gaat kosten. “We kunnen de centrales toch niet sluiten en zeggen dat we later wel zullen zien hoeveel alles kost? Wij gaan geen blanco cheque tekenen en onze factuur ongecontroleerd laten stijgen,” zegt Wollants.

20 miljard euro

Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) liet al verstaan dat het nog te vroeg is om kernenergie volledig te bannen. “In 10 jaar tijd is het aandeel in hernieuwbare energie gestegen van 1,9 naar 6 procent en dat heeft 20 miljard gekost. Nu zeggen dat we alles tegen 2025 gaan regelen … Wij willen een realistisch plan”, zei hij in Villa Politica.

Maar de twee N-VA-parlementsleden trekken de logica nu ook politiek door: N-VA zal geen energiepact aanvaarden waarin een volledige kernuitstap staat. Wanneer de energieministers daarover een voorstel doen, zullen de Vlaams-nationalisten zich daar binnen de regering tegen kanten, klinkt het klaar en duidelijk. “Beter de nodige tijd nemen dan nu holderdebolder een pact afsluiten”, dixit Gryffroy.

Lobbygroepen

En dan is het weer naar af met het pact. Bart Tommelein haalde afgelopen weekend nog fors uit naar de houding van N-VA. “Ik ben stomverbaasd dat de grootste regeringspartij zich zo laat leiden door de grote lobbygroepen,” zei hij. Ook CD&V is verbolgen. Kamerlid Leen Dierick vindt dat er zo snel mogelijk een pact moet komen. Anders is het te laat om de omslag te maken en zullen bedrijven niet investeren in hernieuwbare energie. De CD&V’ster verwijst naar de studie van Elia, waarin staat dat de kerncentrales dicht kunnen, als er heel snel alternatieven worden gezocht. “Als N-VA niet wil dat we beslissen, beslissen we ook: dan is het kernenergie. Terwijl dat een eindig verhaal is. N-VA speelt met onze toekomst.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees