Exit diesel: tegen 2020 tuffen de eerste tractoren op methaangas

De boer rijdt binnenkort op koeienvlaaien

De boer rijdt binnenkort op koeienvlaaien

Foto: New Holland

Landbouwmachineproducent New Holland brengt tegen 2020 een tractor op de markt die rijdt op methaangas. Dat gas komt (onder meer) van koeienmest. “Steeds meer boeren halen al elektriciteit en warmte uit die mest”, zegt Luc Uytdewilligen van het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds.

Je neemt wat plantenresten, wat graan en gras, een portie koeienvlaaien en laat dat vergisten in een grote machine. Dan krijg je gas, en het is dat wat in de toekomst de boer zal voortdrijven op zijn tractor, in plaats van vervuilende diesel. Dat is alleszins het plan van landbouwmachineproducent New Holland, dat ook een vestiging heeft in het West-Vlaamse Zedelgem. Tegen 2020 hoopt het bedrijf zijn methaantractor op de markt te krijgen, gisteren kwam Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) al eens een prototype bekijken op de landbouwbeurs Agribex in Brussel.

“We hopen dat er tegen 2020 genoeg vraag naar is, zodat de prijs kan zakken tot die van een klassieke tractor”, zegt Tomas Lekens van New Holland. “Want zo’n machine is natuurlijk veel beter voor het milieu: als de boer zelf zijn biogas maakt, is de CO2-uitstoot zo goed als nul. De bedoeling is dat boeren energieneutraal kunnen gaan werken.”

Goed op weg

Een boer die de overschot van zijn koeiendrollen hergebruikt als de benzine van de toekomst: we zijn er nog niet helemaal – de landbouwer moet een dure tankinstallatie zetten om het gas in de tractor te krijgen– maar we zijn toch goed op weg. Dat zegt ook Luc Uytdewilligen van het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds. “Steeds meer boeren doen bij ons een aanvraag om een vergistingsinstallatie te zetten, waarmee ze dus zelf biobrandstof kunnen maken van hun mest. Daarvoor kunnen ze subsidies krijgen. De afgelopen twee jaar hebben we zo’n 160 aanvragen binnengekregen.”

Op dit moment gebruiken de boeren die installaties vooral om elektriciteit en warmte te halen uit hun mest: daarmee verwarmen en verlichten ze dan bijvoorbeeld hun stallen. Dat is al beter dan de mestoverschotten naar het buitenland te voeren, of ze te laten verwerken om er de schadelijke stoffen uit te halen: dat is omslachtig en vaak duur.

“Er zit echt veel waarde in die mest”, zegt Uytdewilligen. “Dat beseffen onze boeren steeds beter.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees