Doorbraak in Brexit-onderhandelingen: “Maar moeilijkste uitdaging moet nog komen”

De Britse premier Theresa May en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker hebben vrijdagochtend een doorbraak in de Brexit-onderhandelingen bereikt. Dat meldt de Europese Commissie in een persbericht. De Commissie ziet “voldoende vooruitgang”, en geeft die positie ook door aan de Europese Raad, klinkt het. “Het was een moeilijke week”, zei May op een persconferentie.

De Europese Raad moet op 15 december finaal het licht op groen zetten voor de tweede fase van de Brexit-onderhandelingen, over de handelsrelaties tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

De witte rook hing vrijdagochtend al even in de lucht. May en Juncker ontmoetten elkaar in alle vroegte in de Berlaymont, om de laatste hand te leggen aan de langverwachte Brexit-deal. Die had eigenlijk maandag al rond moeten zijn, maar toen strooide de Ierse grenskwestie - en dan vooral de Noord-Ierse unionisten van DUP - nog roet in het eten.

Martin Selmayr, de kabinetschef Juncker, tweette een foto met witte rook.

Volgens de Europese Commissie geven May en Juncker om 7.30 uur al een persconferentie.

“Hoopvol”

Juncker toonde zich na afloop tevreden en hoopvol. “Tussen maandag en vandaag zijn er veel gesprekken geweest, dat ga ik niet verstoppen. Dit waren moeilijke onderhandelingen, en het resultaat is uiteraard een compromis. Dit was zowel voor de EU en Groot-Brittannië moeilijk, maar ik ben hoopvol en vol vertrouwen dat de Europese Raad onze positie zal volgen”, zei de Commissievoorzitter.

Over de deal zelf bleef Juncker veeleer op de vlakte. “De rechten van de EU-burgers in het VK en de Britten in de EU blijven gewaarborgd”, zei hij, en wat de financiële afwikkeling betreft “zal het Verenigd Koninkrijk zijn verbintenissen volgen, ook na 2020.” Voor dat laatste bedankte hij Theresa May ook expliciet: “Ze heeft onderhandeld als een ‘gentleman’, ik ben haar daar zeer dankbaar voor.”

Doorbraak in Brexit-onderhandelingen: “Maar moeilijkste uitdaging moet nog komen”
May en Tusk Foto: AFP

May zelf benadrukte vooral dat het bereikte rapport - het ‘joint report’, wat nog niet hetzelfde is als het finale akkoord, aldus Juncker - voordelig is voor de Britten. “Wij zijn een land dat zijn verplichtingen nakomt, maar de deal is fair voor de Britse belastingbetaler.” Over de Ierse grenskwestie heeft May donderdag nog gesproken met de Ierse premier Leo Varadkar. Ze roept de Ieren en Noord-Ieren nu op de deal te verwelkomen.

De Britse premier ging meteen na de persconferentie richting het kantoor van Europees president Donald Tusk.

Het akkoord over de Brexit komt er maar net op tijd voor de Europese top van volgende week donderdag en vrijdag. Daar moeten de Europese staats-en regeringsleiders het licht finaal op groen zetten om over de handelsrelaties aan tafel te kunnen gaan, iets waar vooral de Britten al lang op aandringen.

“Nieuwe relatie opbouwen na scheiding is moeilijker”

Donald Tusk hield rond 8.40 uur een toespraak over het bereikte akkoord: “Uit elkaar gaan is moeilijk. Maar uit elkaar gaan en dan een nieuwe relatie opbouwen, is nog moeilijker”, zo zei Tusk. Volgens Tusk zit de eerste fase er nu op en is het eerste dat in de tweede fase van de Brexit zal besproken worden de transitie-periode. Het zal dan onder andere gaan over de handelsrelatie tussen het VK en de lidstaten van de EU, afspraken rond de bestrijding van terrorisme en internationale misdaad en samenwerking rond defensie en veiligheid.

Tusk benadrukte na afloop van die uitleg ook dat hij tevreden is met het akkoord over de eerste fase van de onderhandlingen, dat hij een “persoonlijk succes” voor de Britse premier May noemde. Maar hij vond het wel jammer dat “zoveel tijd verloren is gegaan aan de meest simpele fase” van de brexit-gesprekken. “De belangrijkste uitdagingen komen nog.”

“Werk is nog niet af”

Premier Charles Michel (MR) is blij dat de Britten en de EU een deal hebben bereikt over de eerste fase van de Brexit-onderhandelingen, maar houdt wel een slag om de arm. De deal is “een belangrijke stap voorwaarts”, maar “ons werk is nog niet af!”, schrijft de premier vrijdagochtend op Twitter.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

.

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees