VAB verwacht een drukke maandagochtend op alarmcentrale (en op de weg)

Het gaat dit weekend vriezen: zo voorkomt u maandag problemen met uw wagen

Het gaat dit weekend vriezen: zo voorkomt u maandag problemen met uw wagen

Het gaat komend weekend niet alleen vriezen, er wordt zondag en maandag ook nog eens (winterse) neerslag verwacht. Daarom verwacht de VAB dat het maandag wel eens druk zou kunnen worden op de alarmcentrale van de mobiliteitsorganisatie. En wel om twee redenen: meer ongevallen door de winterse omstandigheden en startproblemen bij auto’s die in het weekend hebben stilgestaan. Hieronder vindt u enkele tips om dat laatste te voorkomen.

VAB verwacht maandagochtend een piek in startproblemen, aangezien vele auto’s (tweede wagens) tijdens het weekend hebben stilgestaan. In combinatie met de lage temperaturen kan dat ertoe leiden dat maandag mogelijk vele automobilisten de wagen niet gestart krijgen.

Bij startproblemen door winterkoude is de batterij vier op de vijf keer de oorzaak. Bij koude werkt de batterij namelijk minder goed. Heel wat chauffeurs kunnen dus ’s ochtends niet starten na nachtelijke vriestemperaturen. Vooral na een weekend, omdat de meeste wagens dan langer hebben stilgestaan en de batterij aan startcapaciteit verloren heeft.

Het aantal batterijproblemen blijft trouwens elk jaar toenemen: in 2011 was 28 procent van het totaal aantal pechgevallen tijdens de wintermaanden startproblemen, afgelopen winter was dat aantal gestegen naar 35 procent.

Hoe batterijpech voorkomen?

1. De achterruitverwarming uitzetten zodra die niet meer nodig is.

2. Zo weinig mogelijk stroomverbruikers gebruiken.

3. Korte ritten vermijden.

4. De batterij voor de winter laten nakijken.

5. Een druppellader gebruiken.

- LEES OOK. Wat u zeker niét mag doen met uw auto tijdens de wintermaanden

“Startkabels geen goed idee”

Startkabels gebruiken om de wagen weer in gang te krijgen, is volgens VAB dan weer geen goed idee. “Auto’s bestaan tegenwoordig voor een heel groot deel uit elektronische componenten. Die zijn rechtstreeks afhankelijk van de staat van de batterij”, luidt het. “Niet alle elektronica in de auto is opgewassen tegen zo’n plotse stroomstoot die startkabels uitlokken. Bovendien kan je bij foutief gebruik van de startkabels ook nog extra schade toebrengen aan de elektronica in je auto.”

“Wil je toch je startkabels gebruiken? Volg dan nauwgezet de aanwijzingen in het instructieboekje van je auto en zet bij beide auto’s de achterruitverwarming en de blazer van de verwarming aan voordat je de kabels verwijdert om schade aan de elektronica te vermijden.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees