Dierenarts lost 5,5 jaar oude verdwijningszaak op

Viki haalde intussen twee andere katers in huis, Tippex en Bipper. Foto: atb

Tielt-Winge -

Viki Vandermeeren uit Tielt-Winge had meer dan vijf jaar niets van haar vermiste kater Wasyl gehoord. Tot de dierenarts haar vorige week meldde dat de viervoeter op haar brits lag. Een vrouw uit het dorp had de kat in huis genomen.

Viki Vandermeeren (42) uit Tielt-Winge maakte een afspraak met de dierenarts in het dorp voor de jaarlijkse check-up van haar twee katers, Tippex en Bipper. Toen de arts daags na de afspraak Viki opnieuw contacteerde, dacht de vrouw aan een verplaatsing van de visite. “Maar daar ging het niet over”, aldus Viki. “De veearts sprak over een moeilijke situatie. Ze liet me verstaan dat er een zwarte kat bij haar was die rondloopt met een chip op onze naam. Dat kon maar een kat zijn, onze Wasyl, die bijna 5,5 jaar geleden spoorloos verdween. Ondanks lange en intensieve zoektochten hebben we hem nooit meer teruggevonden.”

Jarenlang hopen

Na de verdwijning had Viki overal flyers gehangen met de beeltenis van Wasyl, genoemd naar de Poolse ex-Anderlechtspeler Marcin Wasilewski. “Je kon er eigenlijk niet naast kijken”, aldus Viki.

Jaren gingen voorbij zonder dat Viki nog iets vernam over haar lieveling. De vrouw droomde zelfs dat ze op een dag een verlossend telefoontje zou krijgen. Wat dan ook gebeurde. Door een wonde aan de poot kwam de “verloren zoon” vorige week eerder toevallig op de brits van de dierenarts terecht. Het beestje was binnengebracht door een oudere vrouw en haar zoon.

“Ze hebben me verteld dat Wasyl een buitenkat is geworden. Hij zit in het groen. Hem terughalen? Neen, dat laatste ga ik uiteindelijk toch niet doen. Ik denk dat het beter voor hem is dat hij blijft waar hij is. De vrouw is eraan gehecht en lijkt zich van geen kwaad bewust. En ik weet hoe moeilijk het is om je lievelingsdier te missen. Ik wil hem niet opnieuw uit zijn vertrouwde omgeving halen. Per slot van rekening is hij maar 1 jaar bij ons geweest. Al blijf ik wel met een dubbel gevoel zitten. Deze week heb ik hem terug in de armen mogen nemen. Dat voelde echt goed aan”, luidt het.

Moeilijk te weerstaan

Viki begrijpt dat het verleidelijk is een dier, dat plots voor de deur staat, binnen te laten. “Want ze zijn zo schattig en kunnen zo lief en onschuldig kijken. Het is moeilijk om eraan te weerstaan. Maar als je de kat binnenlaa,t moet je je wel de vraag stellen of het om een kat van iemand anders gaat die erg wordt gemist. Best eerst even laten checken of het dier een chip heeft (zie kader). Als er geen chip is, dan kan je nog altijd de buurt even verwittigen dat je een kat gevonden hebt. In dat geval kan de eigenaar zijn/haar kat alsnog terugvinden. Als ik oproepjes op Facebook zie, dan deel ik die altijd. Ik hoop dan altijd vurig dat de kat en zijn/haar eigenaar herenigd wordt”, aldus nog de kattenvriendin.

Niet strafbaar

Verloren katten in huis binnen laten en houden is niet strafbaar. Dat laat het parket van Leuven weten. “Op zich is het een goede zaak dat de vinder de verloren kat eten geeft”, luidt het. De beslissing om het dier binnen te laten en te houden is persoonlijk. “Als de betrokkene de reflex niet heeft om aangifte te doen, kan je hem/haar toch niets kwalijk nemen? Te kwader trouw wordt niet verondersteld en moet bewezen worden door de andere partij. Wil deze laatste zijn/haar kat terug, dan moet ze een burgerlijke procedure opstarten.”

Sinds begin 2016 moet elke “nieuwe” kat die geboren, weggegeven of geadopteerd wordt, gechipt en geregistreerd worden. Door het uitblijven van een centrale database gebeurde het chippen en registreren tot recent versnipperd. “Nu is die centrale registratiedatabank wel operationeel”, aldus nog het parket. Wie dus nu een verloren kat aantreft, moet met het oog op identificatie langsgaan bij de gemeente, de dierenarts of de lokale politie

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees