Over twee jaar nieuwe geluidsschermen langs deel van Brusselse Ring

Over twee jaar nieuwe geluidsschermen langs deel van Brusselse Ring

Oppositieraadslid Bruni Lerminiaux is al lang vragende partij voor nieuwe schermen. Foto: ssj

Beersel -

Over twee jaar komen er nieuwe en veel hogere en langere geluidsschermen langs de Brusselse Ring in Huizingen en Lot. Na onderhandelingen was de gemeente bereid gevonden om een half miljoen bij te passen.

De geluidsschermen langs de Brusselse Ring in de Beerselse deelgemeenten Lot en Huizingen verkeren na dertig jaar in erbarmelijke staat. Ze zien er helemaal versleten uit, en sommige zijn zelf totaal vernield, waardoor ze geen nut meer hebben. Binnen twee jaar komt daar verandering in, want eind 2019 of begin 2020 komen er nieuwe geluidsschermen over een afstand van drie kilometer.

De bestaande schermen in de richting van Brussel worden opgehoogd van 1,8 naar 5 meter. De schermen aan de overzijde in de richting van Halle, op dit moment tot 3,15 meter hoog, krijgen een maximale hoogte van 7 meter. Bovendien worden de geluidsschermen ook verlengd. In de richting van Groot-Bijgaarden gaat het om een verlenging van 255 meter, terwijl er op de Buitenring richting Halle 416 meter bijkomt.

Financiën

Zowel vanuit de meerderheid als vanuit lokale oppositiepartij N-VA rees al jaren de vraag om nieuwe geluidsschermen. Toen Vlaams Vlaams N-VA-minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts, zelf Beerselaar, eerder dit jaar bekend maakte dat hij 13 miljoen euro ging vrijmaken voor nieuwe geluidsschermen en dat Beersel (3,8 miljoen euro) een van de zes uitgekozen locaties was, was de gemeente toch niet tevreden. Ze moest immers 11 procent ofwel een klein half miljoen euro bijpassen, terwijl het gemeentebestuur erop wees dat de Beerselaars net het slachtoffer zijn van de lawaaioverlast.

Uiteindelijk ging het gemeentebestuur toch akkoord, en eind deze maand wordt de som in het budget voor 2019 ingeschreven. “De minister wou niet terugkomen op zijn visie, hij vond dat de gemeente moest tussenkomen”, zegt burgemeester Hugo Vandaele (CD&V). “We hebben beslist dat de geluidsschermen er prioritair moeten komen, en in de budgetten is onze tussenkomst van 485.000 euro voorzien. Dat is 20 euro per Beerselaar.”

Minister van Beersel

Voor oppositieraadslid Bruno Lerminiaux (N-VA) is het bereikte akkoord een overwinning.

“Tijdens mijn eerste zitting in de gemeenteraad in 2012 heb ik dit punt naar voren gebracht. Een jaar later werden er metingen uitgevoerd, maar wel tussen 12 en 14 uur. Niet echt representatief, maar door die eerder lage decibels zou de gemeente toen wel 80 procent zelf hebben moeten betalen”, zegt Lerminiaux. “Na onderhandelingen met het kabinet hebben we dat kunnen doen zakken naar 10 procent.” Dat op dat moment partijgenoot en Beerselaar ben Weyts minister was, heeft volgens Lerminiaux wel wat geholpen. “Er komen voor de duidelijkheid ook nieuwe geluidsschermen in andere gemeenten die langs de Ring liggen. Met een prioriteit voor Beersel heeft dat niets te maken. Maar het is wel allemaal wat vlotter kunnen gaan omdat de minister ook van Beersel is.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio