Jongetje mag niet naar toilet in winkel, plast op de vloer, oma moet het opkuisen

Jongetje mag niet naar toilet in winkel, plast op de vloer, oma moet het opkuisen

Foto: evd/Shutterstock

Dentergem -

Een driejarige jongen mocht deze week niet naar het toilet in de Obelix Supermarkt in het West-Vlaamse Dentergem. Nadat de jongen uiteindelijk in zijn broek plaste, kreeg zijn grootmoeder van de baas van de winkel de opdracht alles op te kuisen. “Wij mogen uit hygiënische redenen klanten niet naar ons privé-toilet laten gaan”, zegt de winkelbaas. “We waren waren net de kaastoog aan het bijvullen, wij konden die plas niet meteen opkuisen.”

De Deinzense mama Stephanie Debeurme reageert kwaad nadat haar zoon Stan deze week niet naar het toilet mocht in de Obelix Supermarkt in het West-Vlaamse Dentergem. “Deze week ging mijn moeder met onze kinderen Améline en Stan naar een winkel waar zowel mijn moeder als ik heel vaak komen. Op een gegeven ogenblik moest Stan naar het toilet”, schetst Debeurme de situatie. De oma stapte naar de bazin toe met de vraag waar er een toilet was. “De bazin vertelde dat er geen toilet is in de winkel. Een vriendelijke winkelbediende gaf daarna echter aan dat er wel een wc is, maar dat het niet mag gebruikt worden door de klanten.”

Vernederd

Jongetje mag niet naar toilet in winkel, plast op de vloer, oma moet het opkuisen

De 3,5 jaar oude jongen kon uiteindelijk zijn plas niet meer ophouden waardoor hij in zijn broek plaste. “Broek, kousen en schoenen nat. De bazin merkte op dat de vloer vuil was. Zij kwam kwaad met een emmer naar mijn moeder. Mijn ma, die bijna zeventig is, kuiste uiteindelijk, zittend op haar knieën alles op. Zowel mijn ma als mijn zoon voelden zich enorm vernederd.”

Debeurme, die zelf politica is in Deinze, heeft niet meer de intentie om naar de winkel terug te gaan. “Naar het toilet gaan is toch een basisrecht. Wat moesten mijn moeder en zoon doen. Naar buiten lopen en een GAS-boete riskeren? Nadat ik mijn frustraties uitte op Facebook hoorde ik van veel mensen dat er in andere winkels ook soms dergelijke zaken gebeuren. Misschien moet ik er eens een punt van maken om de topic naar voren te brengen. Zowel mijn moeder als ik zien ze alvast niet meer in de winkel terug”, aldus het gemeenteraadslid.

Winkelverantwoordelijke reageert

De uitbaatster van de Obelix Supermarkt in Dentergem geeft haar versie van de feiten. “Het klopt inderdaad dat hier deze week een vrouw met een jongetje kwam en dat dat jongetje dringend moest plassen. Maar: wij hebben geen openbaar toilet in onze winkel. Dan kan je zeggen: laat de klanten naar het privétoilet gaan. Maar dat mag niet volgens de hygiëne-voorschriften. Wij volgen die voorschriften zeer streng. Daardoor haalden we al voor het tweede jaar op rij onze smiley, een kenteken dat aangeeft dat de hygiëne bij ons in orde is. De organisatie die die smileys uitreikt, controleert zeer streng. Misschien wel met een jongetje dat moeten plassen...”

De winkeluitbaatster zegt dat alles ook zeer snel ging. ‘’Het jongetje had nog maar net gezegd dat het moest plassen of het was al gebeurd. “Nadien konden wij niet meteen opkuisen want we waren net bezig de kaastoog aan het aanvullen”, zegt de winkelverantwoordelijke. “De oma bood dan maar zelf aan de plas op te kuisen. Wij gaven haar het materiaal.’’

De winkelverantwoordelijke vindt dat de gemeente zelf beter een openbaar toilet zou installeren. “Kijk, wij zitten rechtover de kerk. Na elke begrafenis komt het volk hier binnen en vraagt naar een toilet. Want aan de kerk is er niets.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees