Koning Albertlaan blijft zich verzetten tegen sluipverkeer

Koning Albertlaan blijft zich verzetten tegen sluipverkeer

Het buurtcomité wil het bestuur met acties wakkerschudden. Foto: if

Bierbeek / Korbeek-Lo / Leuven -

De Koning Albertlaan krijgt dagelijks te maken met sluipverkeer. De buurtbewoners roepen politici op om werk te maken van het probleem.

“We hebben nog geen officiële klacht ingediend bij het bestuur”, zegt actievoerder Jo Roels. “Het is onze bedoeling om via onze acties het bestuur wakker te schudden.”

Volgens Roels zijn er verschillende pijnpunten. “Dagelijks verwerken wij duizenden auto's en vrachtwagens. We hebben een ASHS-system geïnstalleerd, een apparaat dat de passerende auto's telt. Zo weten we dat er 's morgens en 's avonds telkens meer dan 2.000 voertuigen passeren door onze smalle straten. Volgens het mobiliteitsplan van Bierbeek wonen wij op een lokale weg type II. Zo'n weg is uitsluitend bedoeld voor plaatselijk verkeer. Dat is hier niet het geval. Uit metingen blijkt dat meer dan 1.250.000 auto's en vrachtwagens jaarlijks door onze woonwijken rijden.”

Roels hekelt ook de overtreden snelheidslimieten. “We worden dagelijks geconfronteerd met bestuurders die de snelheidslimieten van 50 km/u in de Langelostraat, en 30 km/u in de Koning Albertlaan en Panoramalaan negeren. Dat brengt niet alleen ons, maar ook onze kinderen in gevaar.”

Het actiecomité eist nieuwe, duidelijke verkeersborden met daarop de snelheidslimiet, en verbodsborden voor voertuigen boven 3,5 ton. Daarnaast opteren de buurtbewoners voor de plaatsing van twee camera's met nummerplaatherkenning. Op die manier valt te detecteren welke voertuigen behoren tot het sluipverkeer, en welke tot de plaatselijke bevolking.

“In een eindrapport uit februari lezen we dat de stad Leuven een slimme knip voorziet in de Koning Albertlaan. Een slimme knip houdt in dat enkel plaatselijk verkeer nog wordt toegelaten in de straat. We willen dat het bestuur daar eindelijk versneld werk van maakt.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio