Studenten steken handen uit de mouwen voor zij die het moeilijk hebben in deze barre kou

Studenten steken handen uit de mouwen voor zij die het moeilijk hebben in deze barre kou

Philippine deelde met haar medestudenten warme soep uit. Foto: amg

Brussel -

Een vijftiental Odisee-studenten hebben vrijdag warme kleding en eten uitgedeeld aan migranten in het Noordstation. Met dat gebaar willen de studenten diegenen steunen die het moeilijk hebben.

Het idee kwam van Philippine Lambot, studente orthopedagogie aan hogeschool Odisee. Zij mobiliseerde een groot deel van haar klasgenoten voor de actie. “Het idee kwam exact een week geleden, op een koude vrijdagochtend”, begint ze. “Ik wandelde door Brussel en zag enorm veel mensen op straat in de kou liggen. Dat gaf me een heel onbehaaglijk gevoel en ik wilde er meteen iets aan veranderen. Mijn appartement is te klein om hen onderdak te kunnen bieden, maar voedsel en kledij moest wel mogelijk zijn om aan hen uit te delen.”

Meteen actie

Philippine postte een bericht op Facebook en kreeg direct de steun van heel wat klasgenoten. “Afgelopen week hebben we alle studenten en personeelsleden van de campus gevraagd om dekens en warme kleren die ze niet meer nodig hebben, te doneren. We verzamelen ook zo veel mogelijk groenten om soep te maken. Veel mensen zijn meteen in actie geschoten en zijn in hun kleerkast op zoek gegaan naar kleren die weg mochten. In totaal hebben we op een kleine week zo’n 350 stuks ingezameld. Maar we hebben ook heel wat eten verzameld. Een vader van een van de klasgenoten heeft bijna een honderdtal zakken koeken meegegeven. Samen met sandwiches, chocolade en ander voedsel hebben we zo toch meer dan 70 voedselpakketten gemaakt. Op een minuut waren die trouwens uitgedeeld. Tot slot hebben we op donderdagnamiddag soep gemaakt. In totaal is er zo’n 20 liter gemaakt én uitgedeeld.”

Tevreden gevoel

Philippine is tevreden over het initiatief. “Als studenten orthopedagogie vinden we het des te belangrijker om de handen uit de mouwen te steken en mensen in nood te helpen, zeker nu de dagen kouder worden. Ik heb veel mensen in het Noordstation met een glimlach gezien toen ze soep aannamen of kledij uitzochten en dat stemt me tevreden. Heel veel mensen hebben ons ook bedankt voor de moeite. Dat geeft toch een goed gevoel.”

De studente orthopedagogie wil het trouwens niet bij die ene keer laten. “Het is een klein gebaar voor die mensen, maar een dat wel iets uithaalt. Daarom wil ik niet dat hij bij deze ene keer blijft. Ook in de zomer willen we die mensen helpen. Dan zullen de meesten kleren moeten zoeken uit hun zomercollectie.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio