Imam Khalid Benhaddou ontvangt Prijs voor de Mensenrechten en krijgt daarvoor géén drie kussen

Khalid Benhaddou ontvangt Prijs voor de Mensenrechten in Al Fath moskee Foto: tsa

Gent - De Liga voor de mensenrechten heeft de Prijs voor de Mensenrechten deze ochtend officieel overhandigd aan de Gentse imam Khalid Benhaddou, in de El Fath moskee in de Brugse Poort. Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) legt uit waarom hij daarvoor géén drie kussen krijgt.

 

Khalid Benhaddou wint de Prijs voor de Mensenrechten 2017, die jaarlijks wordt uitgereikt door de Liga van de Mensenrechten. Minister van Crevits (CD&V) mocht in de Al Fath moskee in de Brugse Poort de lofrede uitspreken en haalde daarbij herinneringen op.

"Bij de boekvoorstelling van Khalid Benhaddou vorig jaar, ook in deze moskee, was ik een beetje te laat. Ik deed snel mijn schoenen uit, vloog de zaal binnen, pakte Khalid vast en gaf hem drie kussen. Maar na het geven van de kussen zag ik een aantal verbaasde, zo niet verontwaardigde ogen op mij gericht. Het schaamrood steeg me naar de wangen en op mijn kabinet word ik er sindsdien minstens één keer per week over geplaagd. Je moet elkaars tradities wel kennen, natuurlijk." 

Lees: kussen uitwisselen in een moskee is geen goed idee. 

Khalid Benhaddou is hoofdimam van de El Fath moskee in de Brugse Poort in Gent, voorzitter van het Platform Vlaamse Imams, oprichter van het Moslim adviespunt, coördinator van het netwerk Islamexperten en auteur van het boek 'Is dit nu de islam'. De voorbije jaren gaf hij in honderden scholen uitleg over islam en deradicalisering.

Crevits hoopt dat de prijs Benhaddou zal aanmoedigen om zijn missie voort te zetten in deze "zwaar polariserende tijden". "Ik hoop dat de prijs een erkenning mag zijn voor de hele gemeenschap en dat ze ook andere mensen zal aanmoedigen om in jouw voetsporen te treden." 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio