In afwachting van honderden schaapjes

Vrijwilligers Aarle en Aarledijk bouwen opnieuw aan heus kerstplein: "Dit jaar doen we ook een lichtjestocht!"

Vrijwilligers Aarle en Aarledijk bouwen opnieuw aan heus kerstplein: "Dit jaar doen we ook een lichtjestocht!"

Foto: rr

Ravels - Op een steenworp van de Nederlandse grens, in het hoge noorden van ons land zijn een tiental vrijwilligers ijverig in de weer om een grootse kerststal te bouwen. Niet zomaar één, de enorme bouwconstructie in Aarle bestaat dit jaar uit een traditionele stal, een bar, een knutselruimte én een enorme schaapjeswei. Die zullen ze nodig hebben, want op 27 december zullen de kinderen uit de buurt honderden schaapjes tot daar kunnen drijven, samen met herder Stijn Hilgers.

Op het dak van de kerststal kloppen enkele vrijwilligers een onderlaag vast. "Zodat Maria, Jozef en het kindje Jezus niet nat worden", klinkt het. Een Nederlands bedrijf komt houtsnippers brengen, zodat iedere bezoeker op een krakend pad naar de verschillende stallen kan gaan kijken. De kerstbomen komen uit de tuin van een jonge bewoonster in het begin van de straat en zijn nu al getuige van de nakende kerstsfeer. Achter de drankruimte ligt een houtkot, met alle benodigdheden voor een lekker warme kachel voor bij de glühwein en chocomelk. Al drie zaterdagen zijn ze aan het werk, maar nu zijn ze bijna klaar: vrijdagavond mag de plaatselijke pastoor het kerstplein plechtig komen openen. 

(De tekst gaat verder onder deze foto.)

Elk jaar iets nieuws

Voor de derde keer heeft de buurtvereniging van Aarle en Aarledijk het initiatief genomen om de mensen uit hun gehucht weer gezellig samen te kunnen brengen rond de houtkachel en de dieren. Ze mogen rekenen op de hulp van 50 sympathisanten, die allemaal op hun manier hun steentje bijdragen. "Geen moeite is teveel. Dit brengt de mensen uit onze buurt echt bij elkaar. Daar doen we het voor", zegt Jan Versteynen, die het geheel mee organiseert. 

Elk jaar bedenken ze wel iets nieuws. De knutselruimte voor de kinderen uit 2016 is er ook deze keer weer bij, maar dit jaar hebben ze nog een extra uitstap bedacht voor de kleinsten en hun familie. "We houden zondag een lichtjestocht waarop alle kindjes verkleed mogen komen wandelen tussen de lampjes", vertelt Versteynen nog. "Alle mensen die aan de route wonen, mogen iets leuks doen voor de kinderen. Een verhaal voorlezen, hun huis versieren. Alles kan."

In afwachting van honderden schaapjes

Als hoogtepunt van hun initiatief kijkt het kleine gehucht al uit naar 27 december. Dan krijgt de kerststal hoog bezoek van honderden schaapjes. Om de dieren tot daar te krijgen, roept herder Hilgers om de hulp van de kinderen uit de buurt. "We duimen alvast voor goed weer. Hopelijk komen er veel mensen gezellig meedoen!" besluit Versteynen.

Benieuwd naar de openingsuren en de evenementen? Op deze website kan u alle informatie vinden. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio