Mama

De leeftijd van je mama bepaalt mee of je kinderen krijgt of niet

De leeftijd van je mama bepaalt mee of je kinderen krijgt of niet

Foto: Shutterstock

Vrouwen wachten steeds langer om zelf aan kinderen te beginnen en stellen de kinderwens vaak uit tot na hun dertigste. Dochters met een oudere mama, maken meer kans om later zelf kinderloos te blijven, schrijft een nieuwe Britse studie.

Onderzoekers aan McGill University onderzochten data van 43.000 vrouwen en kwamen tot de conclusie dat de leeftijd van de moeder bij de geboorte invloed kan hebben op de kinderloosheid van de dochter later. De resultaten werden gepubliceerd in Human Reproduction

De studie heeft berekend dat bijna twintig procent van de vrouwen met een moeder ouder dan 30 bij de geboorte later nooit kinderen krijgt. Is de mama bij de geboorte begin twintig, dan is dat 15%. Is de mama bij de geboorte een tiener, dan bleef 13% van de dochters later kinderloos. De leeftijd van de papa bij de geboorte van de dochter had geen invloed. 

Dochters van een 'oudere' mama bij de geboorte blijven later dus vaker zelf kinderloos. Wat de oorzaak hiervan kan zijn, werd niet onderzocht. "Er is wel zeker een link. Net zoals ook hoogopgeleiden vaker kinderloos blijven", schrijven de onderzoekers. 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees