Claire en haar man hebben al 1,5 jaar geen druppel alcohol aangeraakt: “We zijn 32 kilo kwijt en fitter dan ooit”

Claire en haar man hebben al 1,5 jaar geen druppel alcohol aangeraakt: “We zijn 32 kilo kwijt en fitter dan ooit”

Foto: rr

“We leven in een wereld waarin het de norm is om een fles te kraken om iets te vieren”, begint Claire haar betoog waarmee ze iedereen wil overtuigen om te stoppen met drinken. Haar man heeft al twee jaar niets meer gedronken, zij anderhalf, en “het veranderde alles”, schrijft Claire.

Iets te vieren? Wijn. Op vrijdagavond nog even iets gaan drinken met de collega’s of met vrienden? Bier. Uitgaan op zaterdagavond? Cocktails, shots, meer bier. Dat etentje op zondagavond? Weer wijn. Voor velen onder ons is dat de realiteit, maar Claire en haar man hebben daar na de zoveelste kater finaal mee gebroken, en hun leven is er niet minder leuk op geworden, zo schrijft de Australische Claire.

“Als je me enkele jaren geleden verteld had dat mijn man en ik alcohol volledig uit ons leven zouden bannen, dan had ik je sarcastisch weggelachen terwijl we onze wijnglazen nog eens optilden voor een toost en daarna die belachelijke reactie beschimpten. Ik bedoel, wie drinkt er nu niet in onze huidige samenleving?”

Geen alcoholprobleem, maar een gezonde relatie met alcohol?

“Wel, het is meer dan twee jaar geleden dat mijn echtgenoot nog een slokje nam, en 18 maanden voor mij. En wat als ik je nu vertelde dat het het beste is wat we ooit gedaan hebben?”

Een echt alcoholprobleem hadden zij noch haar man, zo schrijft Claire, “maar hoe meer ik over gezondheid en balans ging lezen, realiseerde ik me dat er een dunne lijn is tussen wat standaard en gezond is, en wat niet. En raad eens? De meesten onder ons balanceren op die dunne lijn.”

“Op een zondagochtend, nadat we ongemakkelijk wakker werden na een heel leuke avond waarin we gedronken hadden met vrienden, kondigde mijn man aan dat hij vanaf de volgende maandag 100 dagen lang geen alcohol zou drinken en zijn dieet op punt zou stellen om wat gewicht te verliezen, weer fit te worden en enkele slechte gewoontes te verbreken.”

“Ik was jaloers op hoe goed hij sliep”

“Om eerlijk te zijn, ik rolde met mijn ogen en nam hem niet al te serieus. Ik had het eerder gehoord. Hebben we onszelf niet allemaal al eens beloofd om ‘morgen’ een dieet te starten?”

Maar de man van Claire hield vol en honderd dagen later was hij een ander mens. “Hij was 15 kilo lichter, met een stralende huid, kristalheldere ogen en een hoger energiepeil. Maar vooral: Hij was kalm, meer aanwezig, geduldig en beschikbaar als vader en als echtgenoot. Zijn stressniveau was merkbaar gedaald en ik was jaloers op hoe goed hij sliep.”

Haar echtgenoot stopte niet na die honderd dagen, en nadat Claire nog maar eens met een kater wakker geworden was, besloot ook zij mee te doen. “Ik wilde wat mijn echtgenoot voelde. Ik wilde vroeg opstaan en energie hebben en ernaar uitkijken om de dag te starten.” In de volgende honderd dagen stopte ze met alcohol en verving ze dat door water. Ze begon ook te joggen. Ook bij Claire bleven de veranderingen niet uit en ze nam zich voor om net als haar man nooit nog een druppel alcohol aan te raken.

“Waarom? Tussen ons, zijn we 32 kilo kwijt en voelen we ons snel en energiek. We winnen elke dag uren omdat we niet meer zoveel slaap nodig hebben. We hebben de tijd en energie om in het weekend boswandelingen te maken met de kinderen, hen te leren fietsen of leren surfen. We hebben het uithoudingsvermogen om samen met onze kinderen te rennen, racen, klimmen, creëren, leren en mediteren.”

Klinkt bekend?

Het verhaal van Claire en haar man klinkt je misschien bekend in de ogen. Ook Vlaming Nick Vinckier ondernam enkele jaren geleden de “honderd dagen zonder alcohol” uitdaging en ook hij zag drastische veranderingen.

“De laatste 100 dagen waren zowat de beste van mijn leven. Ik voelde me niet alleen lichamelijk beter, ook mentaal had ik het gevoel steeds sterker te worden. Vroeger durfde ik al snel eens iets te vergeten, iets wat me in deze periode amper overkwam. Bovendien had ik plots meer tijd om van alles te doen. Om nog maar te zwijgen van het geld dat ik spaarde door veertien weekends niet op de lappen te gaan,” schreef hij toen. Daarnaast is Nick ook tien kilogram vermagerd. “Dat is vast niet alleen door niet te drinken, maar ik ben in mijn leven nog nooit zoveel vermagerd op korte tijd.”

Volgens Nick is stoppen met roken makkelijker dan stoppen met drinken. “Je kan overal zeggen dat je gestopt bent met roken en wordt ontvangen als een echte held. Als je geen alcohol meer drinkt, krijg je een bloemlezing.” Hij somde meteen ook enkele reacties op die hij te horen kreeg. Sommigen vroegen zich af of hij een weddenschap was aangegaan of gewoon een goede grap vertelde, terwijl anderen ervan overtuigd waren dat uitgaan niet de helft zo leuk was zonder drank. “Als je niet drinkt, ben je een loser”, schreef Nick. “We zijn als maatschappij zodanig gewend geraakt aan het feit dat iedereen overal kan en mag drinken”

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees