Zo koeltjes reageert Van der Poel op de afwezigheid van grote concurrent Van Aert in Essen en Overijse

Zo koeltjes reageert Van der Poel op de afwezigheid van grote concurrent Van Aert in Essen en Overijse

Foto: BELGA

Essen -

Drie keer al wist Wout van Aert te winnen in Essen, maar deze keer was de wereldkampioen er niet bij en pakte Mathieu van der Poel er zijn eerste overwinning ooit. “Fijn dat ik hier ook eens mag juichen”, zei de veelwinnaar van dit seizoen na afloop.

LEES OOK. Alweer niets aan te doen: Van der Poel soleert in afwezigheid van Van Aert naar de zege in Essen

Van der Poel verbleef de voorbije twee weken op stage in het Spaanse Benicassim. “Natuurlijk had ik graag ook de wedstrijden in Hasselt en Mol gereden”, opende Van der Poel na de race, “maar je kan nu eenmaal niet alles rijden en dit was de beste periode in het seizoen om een stage in te lassen. De eerste week stond deels ook in het teken van rust, want je voelt toch de vermoeidheid van die eerste seizoenshelft. De tweede week werd er al wat harder getraind. Die stage heeft me zeker deugd gedaan en ik heb heel wat duurtrainingen achter de rug met het oog op de eindejaarsperiode. Dat Wout van Aert nog wat langer in Spanje blijft? Tja, dat is zijn keuze. Ik win natuurlijk liever met hem aan de start, maar hij is er hier niet bij en zondag in Overijse ook niet. Of hij dan niet frisser zal zijn in die eindejaarsperiode? Dat zullen we zien, ik rijd ook niet elke cross in die drukke periode.”

“Waarom ik hier nog nooit eerder won? Tja, door pech de voorbije jaren en ik had hier ook nog nooit een superdag”, verklaarde hij. “Niet dat ik vandaag dat super gevoel in de benen had, na die stage, maar na een paar rondjes voelde ik me toch weer goed. Ik heb nog niet de topconditie te pakken, maar dat hoeft ook nog niet. Ik heb me alleszins de volle 100 procent moeten geven, want ik had aan Laurens Sweeck en taaie tegenstander.”

Zo koeltjes reageert Van der Poel op de afwezigheid van grote concurrent Van Aert in Essen en Overijse
Foto: PHOTOPRESS.BE

Sweeck is zeer tevreden met tweede plaats: “Dit voelt aan als een overwinning”

Laurens Sweeck heeft zijn vierde tweede plaats van het seizoen beet. Na de Soudal Classics in Niel, de Superprestige in Boom en de Wereldbeker in Iowa moest hij in Essen opnieuw vrede nemen met een tweede stek. “En daar ben ik heel tevreden mee”, klonk het na afloop.

Sweeck heeft nog niet meteen topseizoen achter de rug. Ja, hij won de Jingle Cross in Amerika en Neerpelt en behaalde enkele mooie tweede plaatsen, maar dat goede gevoel had hij nog niet te pakken. “Ik reed rond met een slecht gevoel en heb dan de klik gemaakt om mij te focussen op mezelf en mij niet vast te pinnen op uitslagen. Dus heb ik de voorbije weken vooral hard getraind”, legt hij uit, “mijn wedstrijden wel gereden, maar toch vooral heel stevige trainingen afgewerkt met als doel om goed te zijn in de eindejaarsperiode. De voorbije twee weken was ik dan op stage in Mallorca en nu had ik vandaag voor het eerst echt weer een goed gevoel te pakken. Ik kon tot enkele ronden van het einde aanspraak maken op de overwinning en dat was een zalig gevoel. Deze tweede plek, achter een ongenaakbare Van der Poel, voelt als een overwinning.”

Sweeck rijdt zondag niet in Overijse en trekt zaterdagavond opnieuw met het vliegtuig richting Mallorca. “Ik brei er nog een weekje stage aan vast. Dat kan zeker geen kwaad en ik hoop om er nog enkele procentjes bij te doen. In Antwerpen ben ik dan opnieuw van de partij.”

Zo koeltjes reageert Van der Poel op de afwezigheid van grote concurrent Van Aert in Essen en Overijse
Foto: BELGA

Aerts voelde de Spaanse trainingen in de benen: “Zege zat er nooit in”

Toon Aerts moest zaterdag vrede nemen met een derde stek in Essen. De renner van Telenet-Fidea Lions kon leven met die uitslag. “Mathieu en Laurens waren sterker dan mij.

Aerts was één van de weinige crossers die vorige week de oversteek had gemaakt van zijn Spaanse stage naar de Soudal Classics in Hasselt. Hij werd er tweede na ploegmaat Corné van Kessel. “Natuurlijk had ik daar graag gewonnen”, blikte hij nog even terug, “als je het vliegtuig neemt om snel even over en weer te reizen hoop je toch op die overwinning. Maar goed, het zat er toen niet.”

Zaterdag ging Aerts snel van start met ook Tom Meeusen en Mathieu van der Poel, maar zakte hij in de tweede ronde terug naar een tweede groepje met ook zijn ploegmaat Van Kessel. Hij zou uiteindelijk vrede moeten nemen met een derde stek. “Ze waren beter”, aldus Aerts, “ik voelde echt wel die zware trainingen in de benen en je voelt toch ook plotseling die overgang van de warme Spaanse zon naar de koude in België. Ik ben echt diep moeten gaan om die derde plaats te halen, meer zat er niet in. Maar ik onthoud deze prestatie en voel me klaar voor de drukke periode die ons nog te wachten staat. In Overijse rijd ik niet. Dat is een bewuste keuze, er komen nog veel belangrijke wedstrijden aan en ik wil nog een paar dagen stevig trainen volgende week.”

Corrigeer