Kleinste kerststal komt uit Peru

GeMuDes zet zijn kerststallen uit: 150 variaties op éénzelfde thema

GeMuDes, het kleine museum aan de zijkant van het gemeentehuis van Destelbergen, is al volop in kerststemming: tot en 7 januari 2018 kan u er niet één, maar liefst honderdvijftig kerststallen bewonderen. Een unieke wereldwijde collectie, zorgvuldig bijeengespaard door Broeder Willem van de congregatie van de Broeders van O.L.Vrouw van Lourdes, en voor het nageslacht bewaard en gekoesterd door André Criel. Wie nog niet in kerststemming is, moet maar even door het GeMuDes kuieren en de vele variaties op het kerstverhaal bekijken. Af en toe heeft u daar zelfs erg goede ogen voor nodig, want soms is klein er wel echt klein.

Die indrukwekkende collectie kerststallen hebben de vrijwilligers van GeMuDes natuurlijk niet zelf bijeengescharreld: al het fraais is het levenswerk van wijlen Omer Dedeyster, een West-Vlaamse broeder die ooit in de kloostertuin in Oostakker werkte, later naar Ronse verkaste en uiteindelijk terugkeerde naar het Gentse. Behalve bidden was broeder Willem geïnteresseerd in meteorologie, sterrenkunde, fotografie en heemkunde. In 2014, een jaar voor zijn dood, bracht hij zijn reisoogst aan kerststallen voor het eerst samen in een tentoonstelling. Met de hulp van de Desteldonkse schrijnwerker en kunstliefhebber André Criel werden er zelfs eigenhandig tentoonstellingskasten gemaakt om alles netjes in uit te stallen. Na de dood van Dedeyster engageerde Criel zich om de herinnering en vooral de collectie bij elkaar te houden.

Het resultaat is nu dus te zien in het GeMuDes. Grote klassieke stallen, creaties in glas, hout, gestileerde beelden tot sprookjesachtige kersttaferelen uit de rijke fantasie van kinderen. Grote en vooral heel kleine devotie - het kleinste stalletje komt uit Peru - om even aandachtig langs te struinen. Het kan elke zaterdag en zondag van 14 uur tot 18 uur, via de kleine trapjes aan de zijkant van het gemeentehuis van Destelbergen, Dendermondesteenweg 430. Uw laatste kijkkans is 7 januari 2018, want dan wordt het tijd om de kerststallen weer voor een klein jaartje op te bergen. 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio