Zilver voor Belgische beloften op EK veldlopen

Zilver voor Belgische beloften op EK veldlopen

Foto: BELGA

De Belgische beloften mannen hebben zondag zilver veroverd in het landenklassement van het EK veldlopen in het Slowaakse Samorin. Ze finishten met drie in de eerste elf, met Simon Debognies als uitblinker op nummer zes. De Europese titel was voor de Fransman Jimmy Gressier.

In een koers die tot op twee kilometer van het einde eerder traag verliep, waren de vier Belgen zowaar continu in de top tien terug te vinden. In de finale dropte de Italiaan Yemaneberhan Crippa een bommetje, en viel het veld uiteen. Debognies kon het langst mee, maar ook de andere Belgen weerden zich goed. In het slot moest Debognies passen voor het podium, maar hij hield wel stand. Robin Hendrix stuntte zich op zijn allereerste kampioenschap naar de negende plaats, Michael Somers was elfde.

Dorian Boulvin was in de voorlaatste ronde tegen de wind op kop gaan beuken, kreeg het daardoor wat zwaar, maar eindigde nog verdienstelijk veertiende. Alleen de Fransen waren te sterk in het landenklassement, de Belgen hielden makkelijk de Britten af voor zilver.

Vanessa Scaunet pas 40e

Vanessa Scaunet is als veertigste geëindigd bij de vrouwen-beloften. De titel was voor de Duitse Aline Reh, die net haar landgenote en topfavoriete Konstanze Klosterhalfen voorbleef.

Een goeie start bracht Scaunet meteen waar ze wilde zitten, en ze begon rond plaats twintig aan de eerste grote ronde. Daarna viel ze beetje bij beetje terug, maar zonder ooit helemaal te parkeren. Dat de top twintig, die eigenlijk als selectiemaatstaf gold, voor Scaunet lastig zou worden, was op voorhand al duidelijk. Ze verloor ook op het einde nog enkele plaatsjes, maar finishte nog op de veertigste stek. In het landenklassement haalde de Britten het van Duitsland. Het brons was voor Turkije.

Juniores jongens vierde

De Belgische juniores jongens zijn als vierde geëindigd in het landenklassement, op slechts twee luttele puntjes van het brons. Tim Van de Velde was eerste landgenoot op plaats elf, het goud was voor de Noorse sensatie Jakob Ingebrigtsen.

Van de Velde nestelde zich meteen voorin en was daar niet meer weg te branden. De absolute toppers moest hij in de finale laten gaan, maar in zijn voordeel spreekt dat hij ook binnen twee jaar nog junior is. Ook Dries De Smet, afgelopen zomer goed voor EK-zilver op de 1.500m, liep een attente wedstrijd rond de vijftiende plaats en hield in een sprintje nog enkele atleten af op de meet om zestiende te finishen.

De grootste verrassing was echter John Heymans, die nauwelijks een jaar aan atletiek doet. Hij bleef maar oprukken om uiteindelijk op plaats 24 te eindigen. De Belgen verzamelden zo 51 punten met zijn drieën, twee te veel voor het podium. Ziad Audah viel stelselmatig terug en liep op plek 54 binnen, Lucas Da Silva werd 73e.

Juniores meisjes zorgden voor bescheiden opener

De Belgische juniores meisjes ten slotte hadden het EK bescheiden geopend. Paulien Nelissen was 60e, Mathilde Deswaef 61e. De eerste Europese titel ging naar de Britse Harriet Knowles-Jones, die buiten categorie was.

Nelissen schoot weg als een raket en liep in de eerste meters helemaal voorin in het pak van meer dan 120 atletes. Daarna liet ze zich, al dan niet bewust, snel uitzakken. Deswaef koos voor een meer regelmatige opbouw en vertrok middenin het pak, maar ook dat bleek wat hoog gegrepen. Ze kreeg het steeds zwaarder en zag Nelissen, die na haar snelle start helemaal achterin was verzeild, dichter en dichter komen.

In het slot vochten Nelissen en Deswaef een pittig duel uit om zich beste landgenote te kunnen noemen, en ze hielden het spannend tot op de meet. Nelissen bleek uiteindelijk net iets sneller bij haar eerste internationale ervaring. Deswaef heeft er al een EK op de piste opzitten.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.