Komt Siegfried Bracke nog op in Gent? 'Nog niets beslist'

Gent - Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) zegt te twijfelen of hij nog zal deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Gent. In een interview gaf hij vrijdag aan dat hij niet meer op zou komen, 'als het alleen van hem zou afhangen'. "Maar er is nog niets beslist. Na nieuwjaar moeten we de knoop doorhakken."

De uitspraak dateert van vrijdagavond. Siegfried Bracke was samen met sp.a'er Johan Vande Lanotte te gast op een gespreksavond in Oostende getiteld 'Kwetsbare avond', georganiseerd door het bureau The Content Makers. Bracke zette dit voorjaar een stap terug binnen de Gentse N-VA, na de heisa rond Publipart en een bestuurdersmandaat bij Telenet.

Hij kreeg vrijdagavond van journaliste Lisbeth Imbo in een gesprek over kwetsbaarheid als politicus de vraag Als het alleen van jou zou afhangen, dan zou je nu niet meedoen met de gemeenteraaadsverkiezingen? "Ik denk dat dat waar is", antwoordde Bracke. "Maar het hangt niet van mij alleen af en ik ben altijd een ploegspeler geweest, ook al heb ik carrière gemaakt. Ik heb zo veel ideeën om daarna nog te doen (na de politiek, nvdr). En dan denk ik, misschien moet ik iets anders doen."

Het gesprek werd vrijdag afgebroken na een reactie van Vande Lanotte, die Bracke afraadde om met politiek te stoppen, maar de beelden worden zondag via sociale media verspreid.

Doorhakken

Twijfelt de Kamervoorzitter om nog mee te doen aan de verkiezingen? Zondag verduidelijkt Bracke: "Er is nog niets over beslist. Je moet dat in die context van die avond zien. Dat was een gesprek over dat je in de politiek niet altijd doet wat de evidentie zelve is, voor u persoonlijk."

"Na al die heisa - ik herhaal: die nergens op gebaseerd is (over een mandaat bij Telenet, nvdr) - heeft een mens zoals ik - ik word in februari 65 jaar - de neiging om... Maar ik maak deel uit van een groep en ik neem mijn verantwoordelijkheid op voor die groep."

U lijkt aan te geven dat u ermee stopt? "Neen, het is wel zeker dat ik het nog niet weet. Het grondige gesprek in de partij moet nog worden gevoerd. We hebben eerst ons programma opgesteld, de lijst moeten we nog doen. Na nieuwjaar moeten we de knoop nog doorhakken. Het is dus nog niet beslist."

Bracke haalde in 2012 bij de vorige lokale verkiezingen in Gent 8.570 stemmen en moest daarmee enkel Daniël Termont (sp.a, 44.561) en Mathias De Clercq (Open Vld, 11.088) laten voorgaan.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees