SNEEUW. Geen voetbalwedstrijd en geen lintjes knippen op Persijzer

Ze waren er nochtans op voorbereid, de leden van de gemeenteraad, om naar aanleiding van de officiële openstelling van de Persijzerstraat, een wedstrijdje te sjotten tegen het personeel van de aannemer die de werken had uitgevord. Burgemeester Yves Deswaene had zijn tricolore voetbalpet aan, zijn sjerp van SV Zaffelare, een grijze trainingsbroek en een fluogele sporttrui en thermisch ondergoed. Schepen van Openbare Werken Jean-Pierre Raman zou in het doel staan, en had zijn voorzorgen genomen: hij was van plan om zich een paar meter voor de grote goal op te stellen, in een goal van veel kleiner formaat, waardoor de kans dat hij al te veel ballen uit zijn netten moest halen, zou verkleinen. Maar de sportzakken bleven ongeopend in de kantine staan. Afgelast en uitgesteld, er komt wellicht een revanche in het voorjaar.

Burgemeester Yves Deswaene (Open VLD) bedankte behalve de aannemer en de medewerkers ook de bevolking voor het geduld en het begrip bij de tijdelijke hinder die dat soort werken altijd met zich meebrengen. Tijdens de werken, die begin oktober 2016 aangevat werden,  waren er wel een paar keer tijdelijke pannes omdat een of andere werfkraan een leiding had geraakt.

De werken zelf dan: Aquafin legde een gescheiden riolering aan in de Persijzerstraat, in de Leemstraat tot aan de Dijkgracht en op drie plaatsen in de Oude Veldstraat. Het afvalwater wordt voortaan via nieuwe leidingen afgevoerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Moerbeke. Het regenwater wordt via nieuwe buizen en grachten afgevoerd naar de Dijkgracht en Westledebeek.
Nieuwe fietspaden
In de Persijzer- en Leemstraat legde de gemeente enkelrichtingsfietspaden (in rode beton) aan. In de zone 70 km/u liggen die afgescheiden van de rijbaan door een haag, in de zone 50 km/u zijn de fietspaden verhoogd aangelegd tegen de rijbaan. In een beperkte zone waar de rijweg te smal is, liggen er fietssuggestiestroken.
Snelheidsremmende maatregelen
Aan de overgang van zone 70 km/u naar zone 50 km/u ligt nu een middeneiland, twee asvernauwingen en twee verkeersplateau’s: aan de bocht Persijzer-Leemstraat en aan de inrit naar SV Zaffelare.

Kosten

Zoals het wel meer gebeurt liepen de werkelijke kosten hoger op dan aanvankelijk geraamd. Een precieze eindafrekening is er nog niet, maar wegen- en rioleringswerken zullen samen toch 4 miljoen euro kosten. Daar kwamen heel wat subidies van Vlaamse en Provinciale overheid voor, maar de gemeente betaalt zelf toch 1.500.000 euro kosten. Ook de afkoppeling op privédomein van woningend die voor 2000 gebouwd zijn gebeurde op kosten van de overheid.  "Dat doen we met het belastingsgeld dat jullie betalen" aldus schepen van Openbare Werken Jean-Pierre Raman, waarna de receptie kon verder gaan.

De omwonenden die waren komen opdagen naar de voetbalkantine van SV Zaffelare kregen allen een aantal drankbonnen en een bonnetje voor een gebakje. Maar de voetbalbenen en voetbalkunsten van de gemeenteraadsleden kregen ze dus niet te zien.

Fietspaden niet strooien met zout

Schepen van Openbare Werken Jean-Pierre Raman speelde ook in op de actualiteit: hij deelde de aanwezigen mee dat de fietspaden voorlopig niet met zout mogen gestrooid worden, omdat het beton nog moet inharden. Nu met zout strooien zou afschilfering tot gevolg kunnen hebben. Daarom zal men, zo nodig, de fietspaden daar met zand strooien.

 

 

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio