Na de sneeuwval kwamen de rukwinden: verschillende kerstevenementen stopgezet

Na de sneeuwval kwamen de rukwinden: verschillende kerstevenementen stopgezet

Foto: Facebook Zottegem - Je moet het zien om te geloven

Zottegem / Mol / Grimbergen -

Door het stormweer zondagavond stond de telefoon bij de verschillende brandweerposten in Vlaanderen roodgloeiend. Onder meer voor omgewaaide bomen, losgerukte panelen en dakpannen en overstromingen. Ook enkele kerstmarkten moesten ontruimd worden.

In Zottegem draaide de allereerste editie van de kerstmarkt op de Heldenlaan uit op een sisser. Door het stormweer besloot de organisatie de markt te ontruimen. Kraampjes werden omgekieperd door de wind of vlogen op een hoopje. De brandweerpost van Zottegem werd opgeroepen om ondersteuning te bieden. Er vielen geen gewonden.

(lees verder onder de video)

Ook de kerstmarkt in Grimbergen werd zondag om 17.30 uur stilgelegd op bevel van burgemeester Marleen Mertens (CD&V). In de Prinsenstraat was een boom omgevallen, naast een wagen van de mannen die instonden voor het afsluitende vuurwerk. Mertens: “We beslisten om alle blokhutten en standen meteen te sluiten uit veiligheidsoverwegingen. Er vielen gelukkig geen gewonden, maar de 30ste kerstmarkt, die uitzonderlijk drie dagen duurde, is vroegtijdig stopgezet. Het vuurwerk werd wegens het weer afgelast.”

Reuzenrad ‘Winterpret’ gesloten

De brandweer van Brussel deed zondag meer dan honderd interventies, als gevolg van de regen, smeltende sneeuw en harde wind, zo meldde woordvoerder Pierre Meys van de brandweer. De Stefaniatunnel en Georges Henritunnel werden gesloten wegens waterschade en overstroming. Het reuzenrad op ‘Winterpret’ werd wegens een stabiliteitsprobleem gesloten en ook de schaatsbaan ging dicht. Verschillende buslijnen werden onderbroken omdat er te veel water over de wegen liep. De Bisschopsstraat en bushaltes in de buurt werden afgesloten omdat er panelen van een bouwwerf door de wind naar beneden dreigden te vallen.

Niet veilig genoeg

In Mol in de Antwerpse Kempen is dan weer de kerstmarkt die zondag zou plaatsvinden op het Rondplein ‘s middags stopgezet. Burgemeester Paul Rotthier (CD&V) heeft die beslissing naar eigen zeggen genomen na advies van de hulpdiensten en de aankondiging van de storm van zondagnamiddag met windsnelheden tot 85 kilometer per uur. Alle standhouders kregen het verzoek om hun activiteiten meteen te staken en op te ruimen en bezoekers werden gevraagd om de marktzone te verlaten.

De kerstmarkt van Mol bestaat uit talrijke kleinere tenten en één grotere tent en de situatie was in de voorspelde weersomstandigheden volgens de brandweer niet veilig om de talrijke bezoekers te ontvangen. “Het gaat hier om een voorzorgsmaatregel waarbij de veiligheid van standhouders en bezoekers primeert”, aldus de gemeente.

In Antwerpen ging de kerstmarkt van het stadsfestival Winter In Antwerpen wel gewoon door. Het reuzenrad werd er wel vroeger dan voorzien uit voorzorg gesloten omdat de rukwinden te hevig werden. De Antwerpse brandweer kreeg ook een zestigtal oproepen die gerelateerd waren aan het stormweer, zoals omgewaaide hekken en weggewaaide dakpannen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees