Maandag tot 15 centimeter sneeuw in ons land: KMI waarschuwt voor code oranje

Maandag tot 15 centimeter sneeuw in ons land: KMI waarschuwt voor code oranje

Foto: BELGA

Het Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt dat er ook de komende nacht en morgenochtend kans is rijm- en ijsplekken. Later op maandagochtend is er opnieuw sneeuw op komst, tot wel vijftien centimeter.

LEES OOK: Met deze tips rij je veiliger door de sneeuw

Zondagnacht wordt het eerst nog wisselend tot zwaarbewolkt, maar lokaal kunnen er opklaringen voorkomen waardoor het kwik kan flirten met het vriespunt. Gezien de hoge vochtigheidsgraad kunnen lokaal rijm- en ijsplekken ontstaan. Dat weet het Agentschap Wegen en Verkeer.

De temperaturen van het wegdek zullen flirten met het vriespunt en er is een nieuwe neerslagzone van smeltende sneeuw voorspeld die vanaf 8.00 uur Vlaanderen bereikt. “De neerslagzone kan heel intens zijn en kan plaatselijke gladde wegen veroorzaken. De strooidiensten staan klaar om uit te rijden wanneer nodig”, zegt woordvoerder van Wegen en Verkeer Veva Daniels.

Tot vijftien centimeter

Volgens weerman David Dehenauw kan het maandag op sommige plaatsen in Vlaanderen om serieuze hoeveelheden sneeuw gaan. “Reken maar op vijf centimeter of meer op sommige plaatsen. Dat zal daar problemen veroorzaken in de avondspits.” Volgende de website Noodweer Benelux kan er op sommige plaatsen tot zelfs 15 centimeter sneeuw vallen.

Volgens de voorspellers van Meteo Wing zal de neerslagzone waarschijnlijk Brussel op het einde van de ochtendspits bereiken. De neerslagzone zal de steden Gent en Antwerpen vermoedelijk pas na de ochtendspits bereiken. De temperaturen schommelen rond het vriespunt, zeker bij intense sneeuwbuien kan de wegdektemperatuur naar het vriespunt zakken. De combinatie van winterse neerslag en een koud wegdek kan, lokaal, leiden tot gladde wegen.

Het KMI waarschuwt daarom vanaf 10 uur voor de meeste plaatsen in Vlaanderen voor code oranje. “Deze gladheid kan het verkeer erg bemoeilijken of stremmen en zeer gevaarlijk maken. Hou daarom voldoende afstand in het verkeer en tracht je verplaatsing zo veel mogelijk uit te stellen. Wees dus voorzichtig en geduldig”, aldus nog het KMI.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

Het weer in België


meer...