'Oudste cafébazin van het land' is niet meer: "Zo lang werken, dat doen er haar niet veel na"

'Oudste cafébazin van het land' is niet meer: "Zo lang werken, dat doen er haar niet veel na"

Lisa Wauters in haar café In de Welkom bovenaan het Molenveld in Dworp. Foto: ssj

Beersel -

Lisa ‘Leza’ Wauters uit Dworp, de vermoedelijk oudste cafébazin van het land, is vrijdag op 91-jarige leeftijd overleden. Liefst 66 jaar stond ze achter de toog van café In de Welkom. “Dat doen er haar niet veel na”, zegt haar zoon Gilbert Wouters.

De Beerselse deelgemeente Dworp is in een diepe rouw na het overlijden van een van haar bekendste inwoners. Lisa Wauters, cafébazin van In De Welkom bovenaan het Molenveld, en beter bekend als Leza, overleed vrijdag op 91-jarige leeftijd in het ziekenhuis. Liefst 66 jaar heeft ze achter de toog gestaan van het oudste café van Dworp. Zestien jaar geleden, na de dood van haar man Michel Wouters, de vroegere burgemeester van Dworp, bleef ze werken. Vermoedelijk was ze daarmee de oudste cafébazin van het land. “Mijn moeder heeft vanaf 1951 in het café gestaan. Zo lang werken, dat doen er haar niet veel na”, zegt haar zoon en Beerselse schepen Gilbert Wouters. “Ze deed het nog altijd met veel goesting. Dat café was haar leven. Al begon het de laatste tijd wel iets minder te gaan. Een paar weken geleden kreeg ze opnieuw een beklemmend gevoel en is ze naar het ziekenhuis gegaan. Maar zelfs die dag heeft ze het café nog opengehouden, eten gemaakt en groenten uit de moestuin gehaald. Vrijdag werd ze van Halle naar het ziekenhuis in Jette overgebracht, voor bijkomende onderzoeken. Ze dacht dat haar probleem daar zou worden opgelost. In Halle heeft ze nog gezegd dat ze snel ging terugkeren. Maar het heeft niet mogen zijn. In Jette traden er complicaties op. Ondanks haar hoge leeftijd is haar overlijden ook voor ons onverwacht.”

Straffe dame

Voor de Dworpse Bikers, die iedere zondag na hun moutainbiketocht naar het café afzakten, is het overlijden ook een klap. Op hun ledenfeest, dat toevallig afgelopen zaterdag plaatsvond, had het clubbestuur lovende woorden voor Leza. Op het podium stond een foto van haar. “Sinds de oprichting van onze club 25 jaar geleden, hebben we ons clublokaal in het café”, zegt voorzitter Dirk Brichau “Iedere zondag van 12 tot 13 uur zaten we hier na onze wekelijkse rit een pintje te drinken. Zelfs met vuile kleren bij slecht weer ontving Leza ons met open armen. Ze zorgde voor handdoekjes, en na ons vertrek maakte ze het café schoon om 's avonds opnieuw open te doen. Het was er altijd gezellig druk op zondag. Ze kreeg dan ook hulp van haar kinderen en kleinkinderen. Tijdens weekdagen, waarop er minder volk was, deed ze alles alleen. Leza was een straffe dame. Ze was op al onze activiteiten aanwezig. Vorig jaar hebben we haar op haar negentigste verjaardag rondgereden met een oldtimer in het dorp. Haar overlijden laat een grote leegte na. We zullen jammer genoeg op zoek moeten gaan naar een nieuw lokaal. Niet vanzelfsprekend, want niet elke cafébaas laat zomaar een groep van dertig mountainbikers met vuile schoenen en kleren binnen.”

Nu zaterdag wordt er afscheid genomen van Lesa in de kerk van Dworp. De Dworpse Bikers laten weten dat ze in clubuitrusting aanwezig zullen zijn. “Daags nadien zal het café een laatste keer worden geopend voor de Bikers”, zegt zoon Gilbert. “Nadien gaat het dicht. Niemand in de familie heeft plannen om het café open te houden. Wat er met gebouw zal gebeuren, is nog niet beslist.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees