Politierechters maken zich zorgen om nieuwe maatregel: hardleerse wegpiraten straffen nog moeilijker

Politierechters maken zich zorgen om nieuwe maatregel: hardleerse wegpiraten straffen nog moeilijker

Foto: belga

Rechters zullen wegpiraten die hun veroordelingen ­gewoon naast zich neerleggen, nauwelijks nog meteen naar de gevangenis kunnen ­sturen. Want justitieminister Koen Geens verhoogt de strafdrempel voor de onmiddellijke aanhouding van één naar drie jaar. “Een nekslag voor wie zware verkeers­overtreders wil aanpakken.”

Politierechters maken zich zorgen over de “verkeerscriminelen”. “Dat zijn bestuurders die al meerdere veroordelingen hebben opgelopen”, zegt Johan Van Laethem, politierechter in Halle. Het gaat daarbij over rijden zonder rijbewijs, overdreven snelheid, rijden onder invloed, ... “Ze hebben bijvoorbeeld al drie of vier keer een rijverbod gekregen, maar blijven rondrijden. Het is zeer moeilijk om vat te krijgen op die groeiende categorie.” En door een wetswijziging verwachten politierechters dat het nog lastiger wordt om hardleerse verkeersovertreders een straf met impact op te leggen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) verhoogt namelijk de strafdrempel voor de onmiddellijke aanhouding. Een rechter kan zo’n aanhouding bevelen op het moment dat hij een vonnis velt. De beklaagde wordt dan meteen opgesloten en gaat niet naar huis om te wachten op de uitvoering. Wanneer de beklaagde er niet is, wordt hij opgespoord en gearresteerd. Vandaag kan zo’n onmiddellijke aanhouding vanaf één jaar cel. Binnenkort moet de straf minstens drie jaar bedragen.

“Ik betreur dat”, zegt de Leuvense politierechter Kathleen Stinckens. “Het komt niet zo vaak voor dat we een gevangenisstraf uitspreken. Maar als wij dat dan toch doen en daarbij een onmiddellijke aanhouding bevelen, betekent het dat we vinden dat die persoon uit het verkeer moet worden gehaald omdat hij een gevaar is voor de samenleving.”

“Deze verandering is dan ook een nekslag voor wie zware verkeersovertreders wil aanpakken”, zegt Van Laethem.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees