Asterix-veiling gaat de mist in nadat tekenaar zijn werk opeist

Asterix-veiling gaat de mist in nadat tekenaar zijn werk opeist

Foto: Huberty & Breyne

De Brusselse galerie Huberty&Breyne schort de verkoop op van 82 originele tekeningen van Albert Uderzo. De nu 90-jarige Franse striptekenaar van Asterix en Tanguy en Laverdure heeft in Parijs een klacht ingediend tegen onbekenden wegens diefstal.

Hij zegt dat de tekeningen van hem werden gestolen. Galeriehouder Alain Huberty zegt volledig te goeder trouw te zijn. “De Franse eigenaar die de tekeningen via ons te koop aanbiedt, zegt dat de tekeningen al dertig jaar in zijn bezit zijn.” Toch zal de galerie wachten tot de rechtbank zich uitspreekt. “De rest van onze stripveiling komende zondag gaat wel door.”

Een tegenvaller is het wel. Want de Uderzo-tekeningen van Belloy en andere stripfiguren uit het pre-Asterix tijdperk hadden samen vermoedelijk 100.000 euro opgebracht. “Vroeger waren die originele tekeningen niets waard”, zegt Huberty. “Meestal vlogen ze in de vuilnisbak. Maar de jongste jaren is de markt veranderd en zijn die tekeningen plots veel geld waard. Het leidt om de haverklap tot juridische discussies over wie de eigenaar is.” Volgens Huberty is een originele tekening van Asterix nu tussen de 100.000 en de 300.000 euro waard.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees