Seks & Relaties

Waarom je je partner een koosnaampje geeft

Waarom je je partner een koosnaampje geeft

Foto: Shutterstock

Zonder dat je het vaak goed en wel door hebt, begin je automatisch je partner 'schatteke', 'poes', 'lieveke', 'bolleke' en nog een resem andere bijzondere naampjes toe te bedelen. Daar blijkt wel degelijk een wetenschappelijke reden achter schuil te gaan en geloof het of niet, maar je ouders zitten er voor iets tussen.

De reden dat je haast als vanzelf je partner kinderlijke koosnaampjes gaat geven, is volgens professor en neurantropoloog Dean Falk van de Florida State University terug te brengen op je eigen opvoeding. "Babypraat wordt uitgebreid gebruikt over alle klassen heen en over de hele wereld", zegt ze. "Het zorgt ervoor dat kinderen taal aanleren, maar drukt ook de liefde tussen moeder en haar kind uit en maakt dat er een band tussen hen wordt gesmeed."

Falk gelooft daarom dat we teruggrijpen naar onze jeugd en die termen die onze 'eerste liefde' met onze moeder definieerden om de huidige partner te benoemen. Op die manier haal je volgens haar op natuurlijke wijze de banden aan met je vriend of vriendin.

Vrijheid

Volgens enkele andere onderzoekers zorgen die naampjes er ook voor dat we ons comfortabel voelen bij onze partner en ons zo makkelijker kunnen openstellen. "Sommige mensen vinden er een vrijheid in die ons toestaat om even los te breken van de beperkingen die ons als volwassenen worden opgelegd", zegt professor Frank Nuessel van de University of Louisville.

Net daarom haalt het onze speelse kant naar boven, vindt ook dokter en psychotherapeut Nan Wise. "Als we jong zijn, leren we net door te spelen. Deze sociale connecties zijn essentieel voor ons welbevinden. Door babypraat te verkopen tegen elkaar maak je het makkelijker om met elkaar een verbondenheid op te bouwen."

 

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees