'Blijf weg van de B401. Zolang het sneeuwt heeft strooien weinig effect'

Gent - De Stad Gent roept automobilisten op om weg te blijven van het op- en afrittencomplex van de B401, rond de fly-over aan de Zuid in Gent. Het wegdek is er zo glad dat auto's niet meer tot boven geraken.

In een persbericht raadt de Stad Gent automobilisten af om het op- en afrittencomplex rond de B401 te gebruiken. "Aangezien daar hellingen zijn, is het momenteel al problematisch voor sommige voertuigen om op te rijden. Zeker voor de avondspits is het aangewezen om hellingen te vermijden."

De situatie op de weg in Gent is maandag al de hele dag gevaarlijk door zware sneeuwval. "Net zoals in de rest van Vlaanderen, is er door de sneeuwval ook sterke verkeershinder in Gent: de hele R4 staat vast. Ook de R40 staat vast, in totaal is er gemiddeld 50 minuten vertraging", zegt de Stad in een persbericht.

120 ton strooizout

De strooidiensten van de Stad, zo'n 40 arbeiders, hadden tegen 12 uur al zo'n 120 ton zout gestrooid. Ze reden uit om 2.45 uur zondagnacht. "We hebben capaciteit om 700 kilometer stadswegen en 100 kilometer fietspaden te strooien", klinkt het bij een woordvoerder van Watteeuw.

Om 13 uur was het echter nog steeds aan het sneeuwen in Gent. "En zolang het sneeuwt, kunnen we de wegen niet sneeuwvrij maken. Ook pekel strooien heeft weinig effect. Het effect is minimaal aangezien het blijft sneeuwen. Bovendien wordt het afrijden van de circuits bemoeilijkt omdat het verkeer sterke vertraging heeft, voornamelijk op de gewestwegen."

LEES OOK: Rijstrook op de R40 in Gent afgesloten door slipgevaar

Circulatieplan

De grootste problemen in Gent doen zich voor op de R4, de R40 en de grote invalswegen naar Gent. Dat zijn gewestwegen, waardoor het de bevoegdheid is van het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer om daar te strooien. AVW is voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.

In Gent centrum heeft het circulatieplan dan weer een positief effect op de sneeuwhinder, volgens het kabinet van mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen). "Positief is dat er in het gebied binnen de R40 geen files zijn, wat veiliger is voor kinderen en ouders die naar school moeten, te voet of met de fiets."

Geen vuilnisophaling

Afvalintercommunale Ivago beliste maandagochtend om de activiteiten van alle inzamel- en reinigingsploegen stop te zetten en de ploegen terug binnen te roepen.

"De situatie op de weg is te gevaarlijk", zegt woordvoerder Koen Van Caimere. "Zeker over hobbelige kasseiwegen was het risico op wegglijdende vuilniswagens te groot.  IVAGO wil de eigen medewerkers en de andere weggebruikers niet in gevaar brengen. Bovendien zat ook het verkeer zowat overal in Gent potdicht."

Daarom riep Ivago omstreeks 11 uur alle 50 vuilnisophaalploegen en ook alle reinigingsploegen terug binnen. "We zijn er nog niet uit wat we met het afval zullen doen", aldus Van Caimere. "Wij vragen de mensen om nog even te wachten om hun vuilbakken weer binnen te halen en om de media, website en sociale media te volgen om te weten te komen wat er met het afval moet gebeuren."

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio